Det händer en hel del i Uppsala län under nationdagen den 6 juni. I Uppsala börjar firandet klockan 10.30 med en ceremoni vid Slottet för kommunens 1 329 nya medborgare. Av dessa har cirka 600 tackat ja till att medverka. Nykomlingarna får ta emot ett minnesbevis och kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg (S) samt författaren Ola Larsmo håller tal.

Sedan fortsätter festligheterna vid Parksnäckan i Stadsträdgården. Där blir det tal av bland andra Christina Jutterström, tidigare vd på SVT. Dessutom bjuds det  musik från barnorkestern El Sistema Uppsala och jazzbandet Trio X.

Dagen avslutas med att publiken och de medverkande tillsammans sjunger nationalsången.

I Gamla Uppsala firar 600 barn, tillhörande de kommunala förskolorna i området, Sveriges nationaldag med sina föräldrar och passar även på att avsluta läsåret.

Varför inte fira nationaldagen med en löptur? Ekebyloppet går av stapeln för sjätte gången med start vid Ekeby bruk i Uppsala. Deltagarna kan välja mellan att springa 5, 10 och 21 kilometer.

Även i övriga länet blir det en hel del evenemang på Sveriges nationaldag.

På Söderön, utanför Östhammar, firas det med tal, sång och det serveras även inlagd strömming. I Österbybruk håller man sig till kaffe och tårta. Det blir även körsång under ledning av Ingemar Gutekvist.

I Morgongåva arrangeras en medborgarskapsceremoni och Tensta spelmanslag står för musiken. För den sötsugna finns serveras en sex meter lång tårta.

För fler nationaldagsfiranden. Spana in unt.se/guiden.