Artisten och koldioxidbantaren Staffan Lindberg, konferencier under invigningen på Vaksala torg, öste upp grillkolen till fem kommunalråd på scenen som en symbolisk bild av åtgärder för att klara klimatet. Enligt kolutdelaren skulle varje Uppsalabo behöva gräva ned tre påsar grillkol om dagen för att kompensera för utsläppen till atmosfären.

Klimatveckan startade redan tidigare på tisdagen med Uppsala klimatforum, där kommunens miljöansvarige kommunalråd Rickard Malmström (MP) satte målet högt och siktade mot ett stopp för bensin och diesel i Uppsala kommun redan till 2030.

LÄS MER: "Bensin och diesel ska bort"

Artikelbild

| Staffan Lindberg höll i invigningen av Uppsalas första klimatvecka i snålblåsten på Vaksala torg.

Från invigningsscenen på torget kunde politikerna gotta sig åt berömmet från Världsnaturfondens projektledare Sabina Andrén som lovordade kommunens miljöarbete och berättade varför Uppsala utsågs till Årets globala klimatstad 2018:

– Tuffa klimatmål och ett brett, samverkande arbete var viktiga skäl till utmärkelsen, förklarade hon.

De fem kommunalråden fick också några minuter vardera för att beskriva läget för klimatet och räddningsarbetet i Uppsala – alla fem var män, konstaterade Vänsterpartiets Tobias Smedberg som betonade att män också är en nyckelgrupp i klimatfrågan eftersom de står för mer utsläpp än kvinnor. Erik Pelling (S) ansåg att det finns goda chanser att klara utmaningarna och lyfte fram samverkan mellan kommunen, Uppsalas båda universitet, medborgare och andra aktörer.

Även Moderaternas Fredrik Ahlstedt berömde samarbetet och hoppades få med fler företag och föreningar i miljöarbetet. Mohamad Hassan (L) pekade på oljans roll som konfliktskapare i världen och ansåg att en fossilfri miljö gynnar freden. Rickard Malmström (MP) slog fast att det finns bred enighet om Uppsalas tuffa målsättningar för klimatarbetet och förklarade arrangemanget officiellt invigt.

Artikelbild

| Kommunalråd med invigningsskyfflar. Fr v Tobias Smedberg (V), Mohamad Hassan (L), Fredrik Ahlstedt (M), Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP) samt konferencier Staffan Lindberg.

Helt oemotsagt blev emellertid inte invigningens budskap. Bland åhörarna i snålblåsten framför scenen syntes flera plakat från nätverket Klimatsans, som i en tyst protest förmedlade uppfattningen att klimatlarmen inte har stöd i korrekt forskning och fakta.

Avslutningsvis drog Uppsalasonen och rapparen Herbert Munkhammar igång sin show och fick den lite utspridda publiken att om inte gunga så åtminstone knixa i takt, lite här och var framför scenen.