Nio illegala vapen hittades på fyra dagar

Nio illegala vapen togs i beslag i en stor internationell insats i början av september. "Jag är nöjd", säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

Flera illegala vapen har hittats vid ett samordnad internationell insats. Polischefen Jale Poljarevius är nöjd med utfallet.

Flera illegala vapen har hittats vid ett samordnad internationell insats. Polischefen Jale Poljarevius är nöjd med utfallet.

Foto: UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-22 10:28

Under fyra dagar i början av september deltog polisregion Mitt i en omfattande internationell vapeninsats, kallad ”JAD Västra Balkan”. Totalt 28 länder, varav 19 EU-länder deltog.

I region Mitt, där de tre länen Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår, hittades nio illegala vapen. Beslagen bestod av åtta licenspliktiga startpistoler, en 9-millimeterspistol samt ammunition. Dessutom hittades ett elchockvapen, en så kallad taser.

– Vapenbeslagen gjordes på ett flertal adresser i regionen. Jag är nöjd med utfallet av insatsen, det är inte lätt att leta fram illegala vapen, säger Jale Poljarevius, kommenderingschef samt lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

Är startpistoler vanliga i kriminella kretsar?

– Ja, de blir allt vanligare. Startpistolerna kommer ofta från Slovakien, de är pluggade från början men byggs om till dödliga vapen.

Vilka vapen är viktigast att hitta?

– Det är militära automatvapen av typen AK-47 eller liknande. 

Hur många sådana vapen finns det bland kriminella i dag?

– Det är det ingen som kan säga. Men vi har tidigare hittat vapengömmor som varit nedgrävda på olika platser så det finns många vapen i omlopp.

Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, deltog i insatserna över hela Sverige. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!