Black Friday är väl något av det mest motbjudande man har sett på bra länge. Alla som har mer än fetvadd i skallen vet att konsumtionen håller på att putta oss alla över kanten. Det är som att köra moder jord i sodastreamern. (En sådan köpte ni väl idag, eller?) Och ändå sväljer vi betet med hull och hår och köper prylar vi inte behöver, för pengar vi inte har. Och eftersom Black Friday numera är det öronbedövande startskottet för julhandeln så kan vi utöka resonemanget till att vi köper prylar vi inte vill ge, för pengar vi inte har, till folk som inte behöver dem.

Därför måste man väl i sammanhanget säga att årets julklapp var en ganska bra tanke. Förr om åren har Handelns utredningsinstitut ofta gladeligen gått i konsumtionsfällan och utsett saker som läsplattan, råsaftcentrifugen och VR-glasögonen. Men i år blev årets julklapp som bekant det återvunna plagget. Lysande! Jag är tack vare det redan klar med årets julklappar till såväl fru som barn då samtliga kommer att få en liten hög av mina gamla avlagda strumpor och kalsonger.

I övrigt kan jag ge det förträffliga konsumtionsdämpande förslaget om julklappslottning som vi sedan några år utövar hemma hos oss. Vi är runt 15 vuxna i julfirandet, och istället för att då köpa 14 råsaftcentrifuger, så lottas det vem man ska köpa till. Man köper alltså EN julklapp och får EN. Dessutom finns det en bestämd maximal summa den får kosta. Det funkar fantastiskt bra. Ibland. Utom i förfjol då jag köpte en ost till min svägerska. Jag hade själv fått en jättestor cheddar i 50-årspresent och blev så vansinnigt glad över den trevliga och innovativa presenten. Och man ska ju ge det man själv vill ha, sägs det. Det stämde inte på svägerskan. Hon ville inte ha en ost. Särskilt inte en på flera kilo som hon måste frakta på tåget ner till Kalmar. Detta julklappshaveri förvärrades dessutom av att min svärfar (den jäveln) frankt struntat i kostnadsregeln och köpt ett dubbelt så dyrt och fantastiskt fint halsband till en annan svägerska. Alltså satt en svägerska med glittrande ögon mot svärfar med ett vackert halsband runt halsen, medan en annan svägerska satt med gnisslande tänder mot mig med en trekilos ost i famnen.

Jag hoppas att jag lottas att köpa till svärfar i år. Då ska han få en död mört.

Men tanken med detta är fantastiskt bra och rekommenderas varmt tycker en som drömmer om en vit jul och ser svarta fredagar som rent mardrömslika.

LÄS MER: Lotta Frithiof: Black Friday kan betyda sedlar från himmlen