Det är Johanna Engström, som fram till augusti i år var kassör i partiets lokala styrelse, som i en video på Facebook berättar att Stefan Hanna var en bidragande orsak till att hon lämnade sitt uppdrag.

– Jag upplevde att jag inte blev lyssnad på av honom. Det var ett klimat som inte fick mig att må bra och jag kunde inte göra ett bra jobb, säger hon till UNT.

I fredags gick Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, i Uppsala län ut och krävde Stefan Hannas avgång. Bland annat kritiserade man honom hårt för en intervju i SVT Uppsala i slutet av augusti då man menar att han hade en mycket hånfull ton mot Liberalerna. Just den intervjun återkommer Johanna Engström också till flera gånger.

– Jag känner tyvärr igen den tonen han hade i intervjun från olika sammanhang där Stefan Hanna är med inom partiet. Att ha en sådan person som frontfigur ... nej, det blir väldigt svårt att förklara att detta är den mest lämpade vi har att leda partiet.

Johanna Engström säger att hon inte tar ställning till om Stefan Hanna ska avgå.

– Jag har inga ambitioner med min kritik. Men när jag såg att CUF kom med rättmätig kritik blir det inte bra om ingen annan vågar säga något. Det jag vill är att partiet ska kunna ha konstruktiva samtal om detta och om hur vi uttalar oss i olika sammanhang. Vårt arbete måste sedan kunna handla om vår politik, inte om personfrågor.

Du säger i videon att det råder en tystnadskultur i partiet. Hur tar den sig uttryck?

– Jag började i partiet för bara ett och ett halvt år sedan, och det blev väldigt tydligt för mig att det inte finns en tradition av att prata om det som känns svårt eller det som inte funkar så bra. Det finns inte så stora möjligheter att vända sig till varandra att säga att såhär kändes det för mig, hur var det för dig? Men detta är inte bara Stefan Hannas ansvar, utan hela partiets.

Johanna Engström säger att det varit ett svårt beslut att offentligt kritisera en enskild person. Hon påpekar att Stefan Hanna också har många positiva sidor:

– Han är hårt arbetande, energisk och passionerad. Han har väldigt mycket att komma med inom politiken. Men han passar kanske inte att vara frontfigur.

Kritiken från CUF och Johanna Engström är inte den enda kritik som framförts mot Stefan Hanna på sistone. I en debattartikel i UNT i den 30 september argumenterar Leif Johansson, ordförande i Uppsala Norra Centerpartiavdelning, för att C ska ha ett delat ledarskap. Bland annat skriver han att "personliga låsningar och friktioner får inte hindra sans och balans i politiken" och att ett "... kraftfullare C går att uppnå via bättre förankring av politiken hos partimedlemmarna och där personliga maktambitioner och gamla surdegar läggs åt sidan."

Flera källor som UNT talat med bekräftar att det finns två falanger inom partiet: vissa som gillar Stefan Hanna och andra som inte gör det, utan vill ha honom avsatt eller se ett delat ledarskap.

Men det förekommer inga egentliga strider mellan dessa sidor, enligt Unn Harsem som är ordförande för Centerpartiets Uppsalakrets.

– Nej det tror jag inte. Det är inga bråk på det sättet, snarare att man har olika uppfattningar om Stefan Hanna och kanske svårt att förstå varandra, säger hon.

Hur är stämningen i partiet?

– Överlag mycket god. Men vi har en del att diskutera och reda ut. Vi beslutade nu i veckan att ta hjälp av en konsult för att tillsammans kunna blicka framåt.

Vad ska den konsulten göra?

– Hjälpa till att ena oss, så att vi kan samarbeta på ett konstruktivt sätt och lösa knutar internt så att vi inte hamnar i de här lägena. Vi vill ha fokus på sakfrågor och inte strider.

Har Stefan Hanna tillräckligt förtroende i partiet för att kunna sitta kvar?

– Han har ett starkt stöd och är vald både i provvalet och på nomineringsstämman. Men den senaste tidens kritik manar till eftertänksamhet. Och här behöver vi samla oss och reflektera. Fokus är att stötta Stefan i det här, så att vi kan återupprätta stödet för honom som naggats i kanten hos vissa.

Vad är det konkret som kritiker inte gillar med honom skulle du säga?

– Först vill jag säga att Stefan Hanna har en helt otrolig arbetskapacitet, ett väldigt starkt driv, och en förmåga att inte ge upp utan gå till botten med saker och ting. Han har gjort väldigt mycket bra för Centerpartiet i Uppsala. Men sedan har han ett sätt som kan vara svårt att hantera på det personliga planet i vissa sammanhang, där det skär sig mellan honom och vissa. Det hänger ihop med hans starka vilja.

Vad tycker du om idén från Leif Johansson om ett delat ledarskap i Centern i Uppsala?

– Att det är en jättespännande idé. Om vi hade två kommunalråd, som hade 50 procent vardera, skulle vi kunna synas på flera ställen samtidigt och få mer genomslag för vår politik. Sedan kan jag vara mer traditionell och tänka att det är bra att bara en är gruppledare.

På måndag ska kommunfullmäktige klubba vilka som blir kommunalråd i Uppsala, där partierna själva utser sina kandidater. Det finns inget enligt Unn Harsem som talar för att Stefan Hanna inte blir vald. Inte heller att han skulle dela kommunalrådsposten med någon.

– Nej, något sådant är inte förberett för.

Enligt uppgifter till UNT skulle Centerpartiet i Uppsala haft en stämma på söndagen den 14 oktober. Den har dock skjutits fram på grund av det svåra förhandlingsläget i kommunen.

– Nu, med tanke på mediastormen, hade det varit bra med en sådan stämma redan nu. Om Stefan hade fått stämmans stöd hade vi fått arbetsro resten av mandatperioden för då hade varit trygga med att medlemmarna står bakom våra företrädare, säger Unn Harsem.

Hade han fått stöd av majoriteten då?

– Det tror jag, för han har ju haft ett starkt stöd hittills.

Nytt datum för stämman är 17 september. Då ska partiet klubba vilka som ska företräda partiet i nämnder och styrelser. Men då kommer Stefan Hanna alltså, om inget oförutsett inträffar, redan vara vald som kommunalråd.

Läs mer: Stefan Hanna: "Samma gäng som ständigt kritiserar"