Det var i november 2017 som en kriminalvårdare i arresten i Uppsala ska ha slagit en intagen man med ett bälte och en sko. Detta i samband med att den intagne skulle friges efter omhändertagning i häktet.

Från en övervakningsfilm går det att se hur kriminalvårdaren knuffar ned mannen på en bänk. Det var flera kriminalvårdare som figurerar i filmen, varav en fick lämna sin tjänst hos kriminalvården med omedelbar verkan.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och därför har vi avslutat mannens anställning, sade häkteschef Pernilla Vikström till tidningen då.

Enligt dåvarande åklagaren Johan Delin fanns det dock inte tillräckliga bevis för att väcka åtal och förundersökningen lades därför ner.

Detta höll dock inte alla med om. Advokat Bo Karlsson begärde att en högre åklagare skulle granska ärendet. I mars 2019 återupptogs ärendet därför av kammaråklagare Thomas Forsberg.

Och nu står alltså den kriminalvårdare som ska ha slagit och knuffat ner mannen åtalad för tjänstefel. De andra vakterna som figurerar i filmen ska dock inte prövas för något. Rättegången kommer inte heller ta upp något annat än tjänstefel.

Hur kommer det sig att det inte blir åtal för misshandel?

– När ärendet återupptogs rubricerades det som tjänstefel. Det har inte tillkommit några nya uppgifter så det finns ingen anledning att pröva annat än det som ärendet återupptogs som, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.