Klockan är halv elva och de första utropen hörs i Uppsalas enda bingosalong som ligger på S:t Olofsgatan. Många är stammisar som kommer in och fikar och spelar ett par timmar. Men bingo är inte bara förströelse för spelarna. Vinsterna går till idrottens ungdomsverksamhet. Varje år bidrar landets bingospelare med 65 miljoner kronor till de lokala idrottsklubbarna.

I Uppsala får 24 klubbar pengar från bingon på S:t Olofsgatan. En av dem är Uppsala Ponnyklubb som förra året fick 60 000 kronor, Sirius fick 13 000 kronor.

– Alternativet hade varit att skicka ut våra ungdomar att sälja lotter för att få in pengar. Det behöver vi inte tack vare bingon, säger ponnyklubbens ordförande Lars Pernler.

Artikelbild

| Helena Hall spelar både på skärmen och på bingobrickor av papper.

Sirius använder pengarna för att utbilda ungdomstränare.

– Utan pengar från bingo och loppis skulle vi inte klara det, säger Mattias Sjunnesson tf klubbchef och ungdomsansvarig.

Men nu hotas den goda avkastningen av en ny 18-procentig skatt på spel i Vegasmaskiner som infördes vid årsskiftet. Statliga Svenska spel hyr ut Vegasmaskinerna, främst till restauranger och krogar, men också till landets bingohallar. Där står de för 40 procent av intäkterna vid sidan om bingospelet. Skatten riskerar att dränera överskotten med mångmiljonbelopp.

– Det blir ett stort ekonomiskt tapp för oss. Svenska Spel har sänkt ersättningsnivåerna efter att skatten infördes. Det innebär att vi riskerar att förlora 25-56 miljoner i behållning till föreningslivet, säger Johan Rannström som är operativ chef vid Idrottens bingo.

Artikelbild

| Verksamhetschef Monica Fredholm tror att många bingohallar får det tufft sedan Vegasmaskinerna, som står bakom hennes rygg, beskattas

Överskotten från bingohallen på S:t Olofsgatan gav år 2017 nära 1,5 miljoner kronor till Uppsalas ungdomsidrott. Föreningarna hade fått mellan 300 000 - 400 000 kronor mindre i utdelning om skatten funnits då.

– Spelutredningen som föreslagit att skatt införs på Vegasmaskiner har förbisett konsekvenserna för den ideella spelverksamheten vid bingohallarna. Vi var heller inte tillräckligt tydliga med att peka på konsekvenserna. Nu försöker vi få till en ändring genom att uppvakta berörda myndigheter, säger Johan Rannström.

Artikelbild

| Ellen Åsman är bingovärdinna. Här demonstrerar hon VM-hjulet.

Mattias Sjunnesson hoppas att bingohallarna ska kunna hitta alternativ till de förlorade intäkterna.

Johan Rannström tror det kommer att bli tufft.

Artikelbild

| Bingohallen har ett eget fik med personal.

– För de flesta går inte bingoaffären runt utan Vegasmaskinerna. De måste försöka hitta nya inkomstkällor, säger han.

Hur det ska gå till är en öppen fråga. Bingohallen i Uppsala har redan satsat hårt på att öka intäkterna de senaste åren.

Artikelbild

| Helena Hall har spelat bingo i 40 år och tänker inte sluta. Den sociala gemenskapen är viktig.

–  Vi har varit mycket mer aktiva utåt, deltagit på 60-plus mässor och olika event och arrangemang. Vad vi kan göra mer är svårt att säga just nu. Det kommer att bli tufft för många bingohallar, säger verksamhetschef Monica Fredholm.

Ett sätt hon prövar nu är att koppla ihop bingo med Melodifestivalen. Då arrangerar hallen en egen röstning om vilken låt som vinner. Den som gissar rätt får ett pris - allt för att engagera spelarna.

Hallen har också nått en del nya grupper av besökare.

– Det kan komma in tio studenter och spela, eller folk som firar möhippa. Vi har tagit bort den gamla stämpeln att det är skämmigt med bingo, säger Monica Fredholm.

Hon tror att alla hallar måste försöka locka fler nya spelare.

– Vi har inga pengar att satsa på reklam som de stora spelaktörerna så vi måste fortsätta försöka synas på andra sätt. Jobba mer med föreningslivet. Förklara för människor att överskotten går till ungdomsidrotten, säger hon.