Nya mattrenden har nått Uppsala

Food truck-trenden har nått Uppsala. Intresset för gatumat har ökat, och många vagnar köar för stadens bästa platser. Nu ska kommunen göra det enklare för försäljarna.

Dylan Frantz kunde inte flytta runt sin matvagn i staden för kommunen. Nu står han på en parkering i Librobäck.

Dylan Frantz kunde inte flytta runt sin matvagn i staden för kommunen. Nu står han på en parkering i Librobäck.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-08-25 09:57

På en parkering i Librobäck sitter Catarina König och äter en hamburgare från nykomlingen i Uppsalas gatumatsutbud: Dylan's Grill.

– Den var jättegod. Det var första gången för mig. Mannen drog med mig. Han har varit här tio gånger, säger hon till 24 UNT.

Den blå matvagnen drivs av Dylan Frantz. Han startade försäljningen för två månader sedan, och försäljningen går bra.

– Vi säljer minst 400 hamburgare per dag. Det blir mellan 35-45 kilo högrev, säger han.

Varför står vagnen inte i centrum?

– För att vara ärlig så gjorde kommunen det svårt för mig. De sa att jag i så fall bara kunde stå på Vaksala torg, och det var jag inte alls intresserad av. Min plan var att stå på olika platser varje dag, men de hade inget ramverk för det, säger Dylan Frantz.

Nu köar många försäljare till stadens bästa platser. Kommunen har sett det ökade intresset för att sälja gatumat, och tittar nu på nya sätt att ordna försäljningen. De har undersökt hur andra städer, som Stockholm och Göteborg, har gjort.

–Just nu finns det ett fåtal platser på tio till tolv ställen i staden. Det vi tittar på nu är att komplettera det utbudet med lite mindre platser för mer kortvarig försäljning.Det kan vara platser som är bokningsbara på några timmar per dag eller någon dag per vecka, säger Roger Lindström på stadsbyggnadsförvaltningen.

TV: Här vallfärdar de till den blå matvagnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om