Dessutom fick två hantverkare från de småländska skogarna utmärkelsen som Årets hantverksmästare i länet. Glasblåsarna Stefan och Mikael Erlandsson har i över 30 år arbetat med produktionen vid Kosta glasbruk men är sedan 2012 verksamma vid glashyttan i Ulva kvarn utanför Uppsala. De har mästartitlar sedan tidigare och är välförsedda med priser och stipendier men försäkrade att årets mästarutmärkelse – inklusive en check på 50 000 kronor – står högt i kurs:

– Det är ett kvitto på att det vi gör uppskattas och det kan ge ett tillfälle att förkovra sig. Det finns alltid mer att lära sig, säger Stefan Erlandsson.

De nya gesällerna och mästarna fick sina utmärkelser av landshövding Göran Enander vid ceremonin på Slottsbiografen. Bakom utdelningen står Upsala Fabriks- och Handtverksförening och de stiftelser som förvaltar stipendierna.

Artikelbild

Ordföranden Annika Olén – med eget mästarbrev inom frisöryrket – konstaterar att utmärkelsen inte bara är en fjäder i hatten och ett bevis på grundläggande kompetens, utan har rent ekonomiska följder, åtminstone för frisörerna:

– Med ett gesällbrev har man rätt till full betalning för sitt arbete. Dessutom är det förstås ett bevis på yrkesskicklighet, säger hon.

Totalt 18 personer inom så skilda branscher som frisör, målare, hudterapeut, barberare och bilsadelmakare fick ta emot sina gesällbrev. Bland de 20 mästare som fick sina mästarbrev är de flesta verksamma som frisörer, men där fanns också ett par målare och landets förste mottagare av det nya mästarbrevet för fotografer, Göran Ekeberg som är verksam i Uppsala.

Efter utdelningen samlades föreningens ledning, medlemmar och de nyblivna gesällerna och mästarna för festligheter och middag i Hantverksföreningens lokaler.

Artikelbild

Gesäll- och mästarbrev har sin tradition i skråväsendet från 1300-talet, som formellt levde kvar fram till 1846. 1940 kom kungörelsen om Mästarbrev för hantverksutövare som 1995 upphöjdes till lag och förordning. Reglerna för att få gesäll- eller mästarbrev styrs av provbestämmelser som varje bransch- eller yrkesorganisation bestämmer.