Nygammalt gymnasium öppnar igen

Anrika Linnéskolan i Uppsala blir gymnasium igen. Skolan får namn efter den första kvinnliga studenten.

Den nya skolan ska heta Ellen Fries gymnasium.

Den nya skolan ska heta Ellen Fries gymnasium.

Foto: Dick Pettersson/arkiv

Gymnasieskola2019-09-10 16:19

Från hösten 2020 startar Uppsala kommun gymnasieskolan som kommer att ligga på Västra Strandgatan intill Fyrisån i centrala Uppsala. Skolan ska heta Ellen Fries gymnasium efter Ellen Fries som var en av de första kvinnorna som tog studentexamen i Sverige på 1800-talet. Totalt kommer skolan att ha plats för 800 elever.

Skolan har också tidigare varit gymnasium och hette då Linnéskolan. Den lades dock ned för ett drygt tio år sedan och ersattes av Linné komvux.

– I takt med att Uppsala växer kommer behovet av gymnasieplatser öka kommande år. Komvux flyttas därför till Bolandsskolan. Det innebär att vi kan öppna en ny gymnasieskola igen i lokalerna i stället. Skolan ligger centralt, är lätt att nå och kommer bli ett välkommet tillskott bland Uppsalas skolor, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Skolan kommer att ge plats åt en rad olika gymnasielinjer som Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Samhällsvetenskapliga programmet, Introduktionsprogram och Naturvetenskapsprogrammet.

– Våra ledord är bildning, kreativitet och företagsamhet. Vi kommer att samverka med Uppsala universitetet, Ung företagsamhet och Uppsala estetiska gymnasium, säger Ulla Klefbom, rektor på Ellen Fries gymnasium.

Ellen Fries ägnade sitt liv åt att studera och att hjälpa andra som ville studera. Hon var den första kvinnan som disputerade i Sverige och i Norden. Det gjorde hon 1883 vid Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!