I drygt 1,5 års tid har spelet Fortnite vuxit i popularitet hos barn och ungdomar. Lika länge har online-spelet dragits med olika former av bedrägerier där spelare uppmanas att lämna ut privata betalningsuppgifter eller andra känsliga uppgifter till anonyma konton och andra användare.

Det senaste i raden av bedrägerier är att barn och ungdomar blir kontaktade och uppmanas fota av sina föräldrars kontokort.

"Om du skickar idag kan vi erbjuda 13500 vbucks och galaxy skin och tre valfria skins från itemshop".

Så löd ett meddelande som Erika Johanssons 13-åriga son fick ta emot av en okänd avsändare på Instagram. I utbyte mot kreditkortsuppgifterna skulle han få kosmetiska uppdateringar och valuta som bara går att använda i spelet. Sonen blev dock misstänksam och berättade för Erika.

– Man blir chockad och väldigt arg. Det är obehagligt att de här fejk-kontona riktar in sig på barn, säger Erika Johansson.

Efter att hon polisanmält bedrägeriförsöket postade hon ett inlägg på Facebook som i skrivande stund delats över 30 000 gånger.

– Efter att jag uppmärksammat kontot verkar det ha försvunnit. Men jag fick kontakt med en annan kvinna som berättade att hennes barn också utsatts för ett bedrägeriförsök så det verkar som att de här personerna använder sig av flera konton för att försöka nå barnen som spelar, säger hon.

Lotta Mauritzson jobbar på polisens nationella bedrägericenter. Hon har inte sett just den typen av bedrägeri men vet att det sedan tidigare förekommit en rad olika bedrägerier i Fortnite.

– Bland annat har spelare kontaktats och uppmanats att swisha för att få tillbehör eller valuta som bara kan användas i spelet, säger hon.

Flera av bedrägeribrotten är dock svåra för polisen spåra och utreda.

– Det är inte alltid lätt att hitta personen eller personerna bakom en anonym profil. Användarna bakom är väl medvetna om det här och byter oftast identitet online så att de kan fortsätta utnyttja spelare, säger Lotta Mauritzson.

Därmed handlar det största ansvaret på föräldrarna.

– Har man råkat ut för något sånt här är det viktigt att man spärrar kortet direkt. Sen är det allra viktigaste för föräldrar att jobba förebyggande och hålla dialogen kring riskerna online levande, säger Lotta Mauritzson.