I januari drar det ettåriga projektet Klimathjälpen igång i Uppsala. Genom att använda klimatkalkylatorn och appen Svalna ska de invånare och yrkesverksamma som vill – med hjälp av lokala företag och organisationer – få koll på sin klimatpåverkan och hjälp till att minska den. Målet är att minst 10 000 personer som bor eller verkar i Uppsala ska delta i kampanjen och minska sina utsläpp med 5 till 10 procent.

En som kan tänka sig att delta i projektet är Johan Sigurd, 40 år från Örsundsbro, som jobbar som säljare i länet.

– Miljön tycker jag alltid är intressant, så en app låter alla tiders, säger Johan Sigurd.

Artikelbild

| Johan Sigurd, från Örsundsbro, tänke på miljön när han konsumerar.

Vad gör du för miljön i dag?

– Vi sopsorterar hemma, använder miljövänliga bilar och försöker alltid handla ekologiskt.

En annan intresserad är Margareta Samuelsson, 72 år från Almunge.

– Ja tänker mycket på miljön. Bland annat tar jag alltid med mig egna kassar när jag handlar och försöker att handla miljövänligt och ekologiskt. Vi äter inte så mycket kött heller.

Artikelbild

| David Andersson är grundare och vd för Svalna AB och har forskat i ämnet på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Kan du tänka dig att använda den här appen?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig, men det blir svårt för oss att dra ned på våra transportutsläpp då vi måste åka bil in till stan när vi handlar. Vi har sex kilometer till närmaste busshållplats.

Artikelbild

| Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

Bakom klimatkalkylatorn finns företaget Svalna AB som har utformat det tekniska. Tjänsten finns redan som webbsida och drivs i betaläge med cirka 12 000 användare i Sverige.

Efter årsskiftet kommer appen att lanseras i Uppsala som första kommun.

Artikelbild

| Så här ser appen Svalna ut.

– I Uppsala finns sedan tidigare en del kunskap kring den här typen av projekt i mindre skala. Syftet med den här kampanjen är att göra det möjligt för alla som är intresserade eller vill veta mer att kunna delta. Det är viktigt att involvera många för att öka chansen att få till de normförändringar kring exempelvis mat och resande som kan vara nog så effektiva som styrmedel, säger David Andersson som är grundare och vd för Svalna och som har forskat i ämnet på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Uppsala kommun har tillsammans med organisationer och företag (se faktaruta) startat Klimathjälpen.

Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) tycker att det här är en viktig satsning där kommunen har en budget på 2,7 miljoner kronor och Energimyndighetens program Viable cities bidrar med 4,7 miljoner. I övrigt satsar företag och organisationer resurser i projektet.

– Grunden till det hela var ett liknande prisbelönat projekt som Uppsalahem gjorde 2015 som hette Klimaträtt där man i ett av sina flerfamiljshus hjälpte och inspirerade människor att på ett enkelt sätt minska sin klimatpåverkan i vardagen. Då var tanken från oss och från klimatstrategen i kommunen att vi skulle kunna skala upp det här så att det även kan hjälpa Uppsalabor i allmänhet, säger hon.

Uppsala kommun utsågs i våras till Årets klimatstad 2018 i Världsnaturfonden WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge.

– Vi ligger i framkant i Uppsala när det gäller miljöfrågor. Vi har blivit utnämnda till Sveriges bästa klimatstad och vi har gått till final i Världens bästa klimatstad i San Francisco nu i september. När man ligger i framkant tar man nya initiativ. Det hänger också ihop med arbetet med att göra Uppsala till en smart stad med mer digitalisering, säger Maria Gardfjell.

Hur ser du på målet att kunna nå 10 000 användare?

– Det tror jag är absolut realistiskt och möjligt. Det är väldigt många som är klimatintresserade och vill göra saker för miljön.