Uppsalabaserade bostadsföretaget Systemhus växer och har på kort tid fått ett hundratal anställda. Dessutom ska 300 personer nyligen ha tecknat sig för aktier i företaget.

En av de framträdande profilerna i Systemhus är Thony Norelli, delägare och chef för projekteringen av nya bostäder.

Han är en omdiskuterad person och i en mängd inlägg på nätet omskrivs hans tidigare affärer i nedsättande ordalag. Många av inläggen har undertecknats av en och samma anonyma skribent.

Artikelbild

| Systemhus har förlorat en mängd kunder som läst om Thony Norelli på nätet. Men enligt honom rör det sig enbart om förtal som fabricerats av en journalist.

Enligt Thony Norelli rör det sig om en journalist som förföljer honom.

– Den här journalisten har jagat mig i åtta år och förstört mitt liv och mitt företagande. Påståendena om mig är totalt grundlösa, säger han och tar fram ett utdrag ur kriminalregistret som visar att han inte är dömd för brott.

Linus Söder, vd vid Systemhus, uppger att företaget förlorat mängder av kunder till följd av de anonyma nätskriverierna om Thony Norelli.

– Alla har googlat Thony och läst anklagelserna om att han är en bedragare. Vid alla möten med banker, kunder och andra måste vi först berätta att det är osanna uppgifter från någon som förföljer honom, säger Linus Söder.

Artikelbild

| Systemhus bygger Attefallshus i fabrikslokaler utanför Harbo. Enligt fastighetsägaren saknas inbetalningar för deposition och hyra på 170 000 kronor. Företaget hävdar att allt är betalt.

Thony Norelli har stämt den utpekade journalisten för förtal och målet ska upp i hovrätten i november. Han berättar att han inom kort ska ge ut en bok där han mer ingående kommer att redogöra för vad som hänt.

Thony Norelli har skulder på en miljon kronor. Merparten utgörs av krav från Försäkringskassan sedan han enligt hovrätten mottagit 650 000 kronor i sjukpenning trots att han arbetat.

– Det är fel, jag arbetstränade men arbetade inte. Jag kommer att stämma Försäkringskassan för att få den sjukpenning jag har rätt till, säger Thony Norelli.

I och med din ägarandel i Systemhus har du tillgångar. Varför betalar du inte skulden till Försäkringskassan?

– Om jag förlorar rättsprocessen mot Försäkringskassan kommer jag genast att betala.

I ett helt annat sammanhang, i bolaget Real Point Investment AB som gick omkull 2016, anges i konkursutredningen att Thony Norelli ”enligt uppgift” varit verksamhetens egentlige företrädare.

Under utredningen avslöjades skenaffärer i bolaget och att ett påstått fastighetsinnehav var en bluff. Tillgångar som bokförts till ett värde av 34 miljoner kronor gick inte att hitta.

Thony Norelli säger att han inte har något med bolaget att göra.

– Jag har varken ägt eller företrätt bolaget.

De senaste fyra åren har Thony Norelli deklarerat en inkomst på i snitt 12 000 kronor om året.

– Jag har haft stora ekonomiska problem och levt på lån. Men i och med min anställning i Systemhus har jag fått en bra inkomst och ska betala mina skulder.

Systemhus vd Linus Söder drev tidigare faktureringsföretaget Solvata Finans i Uppsala. Företaget har i några fall anlitats av bolag som enligt Skatteverket hanterat osanna fakturor. Dessa bolag har betalat ut miljontals kronor till svart arbetskraft.

Enligt Linus Söder var det dock endast en mindre del av Solvata Finans kunder som agerade på det sättet.

Solvata Finans har varit delägare i Fönstermäklarna i Uppsala som misstänks ha plundrats på miljonbelopp. Linus Söder uppger att han avbröt kontakten med såväl Fönstermäklarna som med de andra oseriösa företagen när han insåg att allt inte stod rätt till.

LÄS MER: 300 personer köpte aktier i ifrågasatt Uppsalaföretag