Järlåsa judo är värd för den tredje i raden av årets Upplandsserie. Det är en tävling för barn som precis börjat att tävla i judo. Roland Ngwee Ngijol, klubbtränare i Järlåsa judo, ser fram emot evenemanget:

– Det blir roligt för barnen och de lär sig mycket på en tävling. Vi tränare kan träffa tränare från andra klubbar och prata judo. Det kommer föräldrar, syskon och andra och tittar, fikar och umgås. Det brukar vara härlig stämning på sådana här tävlingar, säger han.

Han visar runt i dojon i bygdegården. Golvet är täckt av tjocka gymnastikmattor där utövarna kan landa mjukt när de faller i olika kast. Att ha ett mjukt underlag är även en förutsättning när man brottas sittandes och liggandes på golvet. Tävlingen kommer dock att äga rum i stora salen där Järlåsa judo lånat mattor från andra klubbar i regionen. Alla deltagande klubbar tar med sig funktionärer till tävlingen. De lite äldre barnen och ungdomarna dömer och håller reda på poängställningar. Alla tävlande väger in innan för att kunna sättas in i en grupp med andra som är ungefär lika stora. En viktig funktionärsuppgift är att se till att alla får rätt bälte och får hjälp att knyta det. Andra viktiga uppgifter är att se till att alla tävlande plåstras om vid skador och att rätt tävlande är på rätt plats.

Artikelbild

| Roland Ngwee Ngijol är klubbtränare i Järlåsa judo.

– Det sitter liksom i kroppen, man gör det automatiskt, menar Roland Ngwee Ngijol då han bugar när han går upp på mattan.

– Det är det barnen tränar, att få in rörelserna i kroppen. De tränar flexibilitet. Inte bara fysiskt utan i tanken. Om din motståndare flyttar sig måste du ändra riktning och anpassa dina rörelser. Det är ”flexibility of the mind” säger Roland och pekar på tinningen och skrattar: 

– Minst lika viktigt som att träna fysiskt.

Sedan ett år tillbaka har klubben sin dojo i bygdegården där tatamin ligger permanent i ett rum på ovanvåningen med fönster och fint ljusinsläpp. De svenska och japanska flaggorna hänger traditionsenligt på väggen och utövarna bugar i vördnad när de går in i rummet. Det gör judotävlarna även när de går upp på tävlingsmattan och hälsar på motståndaren. Efter hård kamp i tävlingen avslutar man med att hälsa på domaren och sin motståndare och när man går av mattan.  Hövlighet är en del av judo liksom i alla grenar av budo. Begrepp som ärlighet, mod, självkontroll, vänskap ingår i judons värdegrund och är centrala på träning såväl som tävling och i mötet med varandra. Det är viktigt att kunna lita på den man blir kastad av. Eller att den som håller fast en släpper när man klappar av. Det är en stoppsignal som används då den som ligger fasthållen vill att den andra ska släppa. Man ger upp kampen. Den träning för barn Järlåsa judo erbjuder är lekfull judo där alla övningar är grundade i detta tänkandet och där rörelserna bygger grunden till det som kommer, till avancerade kast, snabba kontringar och fasthållningar. För närvarande har klubben cirka 20 barn som tränar i klubben; de flesta under 13 år. Järlåsa judoklubb grundades 2013 och har tidigare varit värd för en tävling i Upplandsserien. Då höll klubben till nere sporthallen i byn. Antalet medlemmar har varit ganska stadigt sedan starten.

Artikelbild

| I den anrika bygdegården hittar du Järlåsa judo.

– 55 procent av den första kullen som tränade judo i klubben tränar fortfarande judo. Men det skulle vara roligt om vi blev fler instruktörer , konstaterar Roland Ngwee Ngijol.

Förutom han själv instruerar även Roger Ekman som varit med från start. Dessutom hjälper Ella Ekman till i barngrupperna. Själva tävlingen pågår lördag 14 september mellan klockan 11 och 16 i bygdegårdens stora sal.