Bröderna Blom, Vincent 9 år och Alfons 8 år, vill i väg direkt. De har sina julklappskidor på fötterna och det är mamma Frida Blom som får svara på frågor.

– De var här med mormor i veckan och åkte fyra varv. Nu ville de hit igen och åka längre än det, säger hon.

I det cirka 700 meter långa spåret på Kapområdet, mellan Studenternas och Kungsängsbron, är det gott om folk. Åldrarna är blandade och ambitionerna likaså. Men omdömet om spårkvaliteten är lika:

Artikelbild

| Anders och Helene Widén, närmast i bild, var två av de många som tog en skidtur mitt i city under söndagen.

– En stor eloge till kommunen för att de fixar det här, säger Anders Widén, som tränar inför vasaloppsveckan då han ska åka stafettvasan.

I dag har det blivit en mil tillsammans med Helene Widén som ska åka hela Vasaloppet i form av öppet spår. De har inte legat på latsidan under juldagarna.

– Spinningen från i går kändes i benen i dag. Och så var vi i Storvreta och åkte skidor i veckan, men det var lika bra förhållanden här i dag, säger hon.

För familjen Färenmark handlar det mer om att komma ut och röra på sig. Två av tre barn har de fått med sig ut i spåret, Leo och Alice.

Artikelbild

| Kristina Båth körde åtta varv på Kapområdet med sin mamma Malin Båth. Målet är Kortvasan senare i vinter.

– Det behövs en nystart nu efter jul, det blir ju mycket godis och så, säger mamma Matilda Färenmark.

För henne och familjen är det premiär på Kap. De hade väntat sig liter mer av kommunens satsning på vintersport mitt i city.

Artikelbild

| David Lingfors upskattar skidåkning för att det är en så bra och skonsam träningsform. Spåren på Kap är fina, tycker han.

– Lite bänkar och en grillplats hade varit bra. Det här peppar inte barnen till att ta en tur, säger hon.

Men några varv blir det innan Matilda Färenmark ropar från spåret att nu har barnen fått nog.

Artikelbild

| Bröderna Blom, Alfons och Vincent, har fått skidor i julklapp och kastar sig ut i spåret på Kap när de kommer.

När det gäller spårtillgången i Uppsala län så har det på flera platser packats snö och spårats, som i Gimo, Tärnsjö, Storvreta, Granåsen i Bålsta, och Gottsundagipen i Uppsala, även om det också betonas i skidåkarforum på nätet att spåren kan vara tunna och isiga och att spåren inte är dragna i sin fulla längd. På vissa ställen som i Knivsta och Österbybruk rapporteras om preparerad snö, men inga spår, det vill säga lämpliga förhållanden för stakträning eller skate.

Men vintersport är inte bara längdskidåkning. För många handlar det främst om skridskor i stället. Där är isläget just nu sådant att det råder brist på riktigt fina isar i länet, berättar Lasse Hjertson på Friluftsfrämjandet. När UNT når honom är han ute på en fin tur med 40 deltagare från Uppsala – men på en is väster om Västerås.

Artikelbild

| Anders och Helene Widén ger Uppsala kommun en eloge för spåren på Kapområdet i Uppsala city.

– I Uppland finns bäriga isar på flera ställen som Dannemorasjön, Funbosjön, Valloxen, Gimodammen. Men de är skrovliga snöisar och inte så fina. Vissa sjöar som Mälaren har inte frusit än. Vill man ha fina isar får man åka till Västmanland, säger han som hoppas på vädret.

– Det ska ju bli lite varmare på dagarna, men kalla nätter och kanske också lite regn. Med lite tur kan det göra isarna fina även i vårt län, säger han.