I november 2017 låg det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostäder - både bostadsrätter och villor - i länet på 33 973 kronor och i år var motsvarande pris 32 441 kronor.

– Priserna varierar varje månad men överlag har prisbilden varit stabil under 2018. Och det finns inget som talar för varken prisökning eller fall, säger Andreas Ödman, kontorschef på fastighetsmäklaren Bjurfors i Uppsala.

Även om prisbilden är mer stabil än tidigare så fortsätter priserna att sjunka.

Artikelbild

| Från att ha sett de dryaste kvadratmeterpriserna i augusti 2017 har priserna kraftigt rasat.

– Utbudet är historiskt högt. Samtidigt har bankerna strypt lånemöjligheterna och skärpt amorteringskraven vilket gör att månadskostnaden för en köpare blir högre. Men vi gör fler affärer i år än 2017. Bostadsmarknaden står inte still men det är längre försäljningstider vilket man som säljare måste vara medveten om.

Även på Mäklarhuset har man märkt av trenden.

– Utbudet och de politiska besluten kring höjda amorteringskrav har påverkat bostadsmarknaden. Köpare och säljare har pendlat in i ett nytt jämnviktsläge mellan förväntan och betalningsvilja, säger Mäklarhusets vd AnnaSara Sundqvist Wolf.

Hon berättar att med den förändrade bostadsmarknaden har även mäklarens roll förändrats.

Artikelbild

| Överlag så fortsätter bostadspriserna att sjunka i Uppsala län. Men mäklare som UNT talat med tror att marknaden har stabiliserats.

– I dag är det mer en förhandling när köpare och säljare möts kring priset. Det är en prisnivå som jag tror kommer ligga förhållandevis plant under 2019.

Den förändrade bostadsmarknaden går enligt Andreas Ödman att beskriva som mer jämställd.

– Jag tror vi är på väg mot en sundare bostadsmarknad där köpare och säljare möts på lika villkor, säger han.