280 800 kronor blev slutsumman i den bedrägerivåg som de två männen nu åtalas för vid Gävle tingsrätt. Det var i maj i år som de totalt 15 grova bedrägerierna ska ha genomförts. De två männen står även åtalade för sex försök till grovt bedrägeri.

Enligt åtalet ska de totalt 21 målsägande, som alla är mellan 80 och 99 år, ha kontaktas per telefon av en eller flera okända gärningsmän och sen fått besök av en av männen som nu står åtalad. I samband med besöken ska målsägande förmåtts att lämna över sina bankkort med tillhörande koder.

Därefter ska de åtalade männen ha tagit ut pengar och bland bevismaterialet finns filmer från bankomaternas övervakningskameror. Den ena åtalade, en man i 29-årsåldern, ska ha varit delaktig i samtliga 21 brott medan den andra mannen, som är 23 år, åtalas för att ha varit delaktig i nio fall.

Sju av de målsägande är bosatta i Uppsala län. Bland annat kom de misstänkta gärningsmännen över 55 000 kronor under samma dag i Enköping. Dels ska man ha lurat till sig 40 000 kronor från ett par i 90-årsåldern, dels 15 000 kronor från en kvinna som är 95 år.

I Uppsala ska gärningsmännen under en och samma dag ha kommit över 29 000 kronor. Varav ett par i 80-årsåldern bosatta i Bälinge förlorade 14 500 kronor, samtidigt som en kvinna i 90-årsåldern blev av med samma summa. Totalt ska de misstänkta gärningsmännen ha kommit över drygt 100 000 kronor i Uppsala län. Övriga målsägande är bosatta i Sala, Västerås och Örebro.

Enligt stämningsansökan ska 29-åringen ha haft insikt i upplägget, haft kontakt med de okända uppringarna, samt uppsåtligen ha medverkat i gärningarna. Övervakningsfilmer såväl som telefonkontakter med gärningsmännen och polisens telefonanalys knyter 29-åringen till bedrägerierna. Han ska även ha sökt upp målsägande i deras bostäder.

Även 23-åringen ska ha haft insikt i bedrägerierna och har tillsammans med 29-åringen medverkat vid flera av gärningarna, enligt åtalet. Bland annat ska 23-åringen ha varit med och tagit ut pengar med en av de målsägandes bankkort, som han fått av 29-åringen.

Enligt stämningsansökan ska bedrägerierna bedömas som grova då gärningarna skett systematisk och riktats mot äldre utsatta personer.