Under tisdagen offentliggjordes Uppsala studentkårs valresultat. Röstningen pågick mellan den 7 och 21 april vilket innebar att sista dagen för att rösta var mitt under rådande påskledighet, skriver Ergo. Det medförde ett rekordlågt deltagande – endast 5,1 procent av de 10 383 röstberättigade kårmedlemmarna valde att rösta.

– Det är ett ganska stort problem att valet hålls samma datum varje år och att det i år sammanföll med påsk. Vi har också färre partier, bara tre, vilket påverkar valdeltagandet negativt, säger Jaroslav Marhun, ordförande i valutskottet, till Ergo.

S-studenter fick 218 röster och därmed 14 mandat. Därefter följer Uppsala universitets studenter (UUS) med 209 röster och 13 mandat. Allians för kåren (AFK) fick 99 röster och sex mandat. Men om S-studenter kommer att kunna styra återstår att se då det nuvarande styret UUS och AFK fortfarande kan gå ihop och bilda majoritet, skriver Ergo. Hur majoritetsbildandet kommer att se ut väntas bli offentligt på det konstituerande fullmäktigemötet som hålls i maj.