Anders Bywall vid Uppsalapolisen bekräftar att en förundersökning har inletts.

För en månad sedan polisanmälde landstingets säkerhetsavdelning ett fall av misstänkt förskingring. Efter ett tips om ekonomiska oegentligheter inom folktandvården har landstinget genomfört en internutredning som överlämnats till Uppsalapolisen.

Anders Bywall, chef vid Uppsalapolisens ekorotel, vill inte lämna några detaljer men berättar att en anställd vid en mottagning misstänks ha stoppat patientavgifter på sexsiffriga belopp i egen ficka.
– Vilka summor det handlar om i slutänden hänger på hur utredningen inriktas, uppger Anders Bywall.

Brottsligheten ska ha pågått i ungefär fem år. Det hela uppdagades genom ett tips från en person i den misstänktes närhet, en person som UNT haft kontakt med.
– Jag hade känt till det här länge och tyckte att hon gjorde fel. Till slut bestämde jag mig för att slå larm, berättar tipsaren.
Tipsaren säger att han en dag för några år sedan nämnde för den misstänkte att han hade ont om pengar.
– Då sa hon: ”Det fixar jag, kom förbi mig på jobbet bara”. Jag åkte till tandläkarmottagningen där hon arbetade och hon gav mig en femhundrakronorssedel. ”Du har väl inte lånat pengar ur kassan?”, frågade jag men fick bara till svar att jag inte skulle oroa mig.

Enligt UNT:s källa har den misstänkta berättat att hon kunde ta mellan 300 och 700 kronor åt gången. Ju fler patienter som besökt tandläkarmottagningen under dagen, ju mer kunde hon ta utan att det märktes. För pengarna ska hon ha köpt bland annat resor och smycken.

Ofta blir en brottsmisstänkt person avstängd från jobbet i väntan på polisutredningen. I det här fallet har landstinget valt att i ett tidigt skede avskeda den misstänkte, vilket skedde i mellandagarna.

Eva Ljung, tandvårdsdirektör inom Uppsala läns landsting, menar att misstankarna mot kvinnan är så starka att avsked är befogat.
– Brottet har utförts på ett förslaget sätt. Vi har ändrat rutinerna och i dag vore det inte möjligt att göra samma sak.
Eva Ljung säger att händelsen kommit som en chock.
– Det här är jättetråkigt, man litar ju på varandra på en arbetsplats. Men det viktigaste är att inte patienterna drabbats.

Hon känner inte till något liknande fall inom folktandvården i Uppsala.
– Detta är extremt ovanligt, jag har bara hört talas om ett fåtal fall inom tandvården i övriga landet.
Den misstänkte ställdes i går fredag inför rätta vid Uppsala tingsrätt, åtalad för bedrägeri i ett helt annat mål. Kvinnan hade anmält att hon krockat sin bil under en utlandsresa i fjol men en kontroll visade att hon samma dag befunnit sig på arbetet vid tandläkarmottagningen i Uppsala. Enligt åklagaren lyckades den utpekade kvinnan på så sätt lura till sig 139 000 kronor från ett försäkringsbolag.