Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna. I ett mejl som UNT tagit del av meddelar han Uppsala kommun och Region Uppsala att han vill bli registrerad som politiskt oberoende ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Som UNT tidigare har rapporterat blir Gamov också politisk vilde i riksdagen.

– Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked, sade Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge under fredagen.

I ett SMS till Dagens Nyheter under fredagskvällen kommenterar Pavel Gamov själv det hela: "Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald", skriver han i ett sms till tidningen.

På fredagen hade Region Uppsala strukit Gamovs partibeteckning i förteckningen över förtroendevalda. Uppsala kommun hade på fredagen ännu inte fattat något beslut med anledning av Gamovs begäran. Han är ordinarie ledamot i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

"Härmed önskar undertecknad att bli registrerad som partipolitiskt oberoende hos Uppsala kommun", skriver Pavel Gamov i mejlet till Uppsala kommun.

I mejlen har Pavel Gamov bifogat ett annat mejl till SD:s partikansli där han meddelar att han lämnar partiet med omedelbar verkan.

Simon Alm är Sverigedemokraternas gruppledare i regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Uppsala. Han var inte informerad i förväg om Pavel Gamovs beslut och fick kännedom om avhoppet först när UNT kontaktade honom på fredagen:
– Jag kommer att ha en dialog med Pavel om de lokala uppdrag han har, men just nu behöver situationen lugna ned sig lite. Vi har gott om tid innan nästa kommunfullmäktige, som är i december.

Vad anser du om att en SD-ledamot blir blir politisk vilde?

- Vi får se, men självfallet vill vi att de mandat partiet fått i allmänna val ska ha en SD-beteckning i alla sammanhang.

Hur ser du på hans beslut att lämna partiet?

- Den bild som framkommit i Nyheter idag (nättidning som nyligen skrivit om Pavel Gamovs uppmärksammade resa till Ryssland, UNT:s anm) stämmer inte med den bild som merparten av medlemmarna haft av Pavel. Det här är upplagt som ett mediedrev mot honom och just nu är det oerhört svårt att veta vad som över huvud taget stämmer, säger Simon Alm.

Pavel Gamov uppmanades i veckan av sitt parti att lämna alla politiska uppdrag. Orsaken är uppgifter om att han agerat olämpligt i samband med en resa till Ryssland.

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot. Ett parti kan inte skilja en riksdagsledamot från sitt uppdrag mot dennes vilja. Om Gamov väljer att inte avgå efter vår uppmaning kommer han att uteslutas ur partiet, sade Mattias Karlsson gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, i ett uttalande på torsdagen.