Den 37-årige mannen avtjänar för närvarande sitt livstidsstraff efter de uppmärksammade rättegångarna om tre mord och organiserad brottslighet i Södertälje. Han har nu genom enskilt åtal till Örebro tingsrätt stämt flera anställda vid Kriminalvården för bland annat förtal och grovt tjänstefel.

LÄS MER: Skyldiga till Uppsalamord kan gå fria

I den 23-sidiga stämningsansökan skriver 37-åringen bland annat att en anställd vid Kriminalvården felaktigt utpekat honom som skyldig till mordet på en 43-årig man som sköts till döds i Boländerna i Uppsala en kväll i våras. Enligt den dömde 37-åringen ska den anställde hävdat att personal hört 37-åringen, i ett telefonsamtal med en nära anhörig, tala om sin roll i mordet. Följden blev, enligt 37-åringen, bland annat att han inte längre fick ha kontakt med den anhörige.

Den 43-årige man som dödades i Boländerna var tidigare åtalad, men friad, för inblandning i ett mord i Södertälje på en man som påstods ha kopplingar till Södertäljenätverket. I höstas greps ett tiotal personer misstänkta för inblandning i mordet i Boländerna – däribland en Uppsalabo som misstänktes ha beställt dödsskjutningen. Samtliga släpptes senare och utredningen mot dem har lagts ned.

I sin stämningsansökan har den dömde 37-åringen bifogat ett svarsbrev som han mottog från Uppsalapolisen för några dagar sedan. Där skriver polisens spaningsledare att 37-åringen inte är misstänkt för mordet på 43-åringen i Boländerna.