Anledningen är att rulltrapporna inte kan köras på ett säkert sätt för resenärerna, meddelar SL. Av utrymningsskäl får stationerna därför inte användas.

Pendeltågen kommer att köra förbi stationerna utan att stanna. I stället hänvisas resenärer till tunnelbana vid Stockholm Södra (Mariatorget eller Medborgarplatsen) och Solna station.

Enligt TT skenade en av rulltrapporna under måndagen.

- Det gick i rasande fart och folk flög som dockor. Jag stod långt ner och lyckades kasta mig undan. Det tog mellan 20-30 sekunder innan någon tryckte på nödstopp, berättar en kvinna för Aftonbladet.

På torsdagen 12 juli genomfördes en kontroll av rulltrapporna på stationerna på grund av händelsen. Enligt SL var rulltrapporna i så pass dåligt skick att de bedömdes "utgöra en risk för resenärernas säkerhet". Detta trots att stationerna bara har varit i drift i ett år.

- Det är ett fel av ganska allvarlig karaktär och det går inte att åtgärda snabbt, säger Per Hallberg, presskommunikatör på SL.

Rost och slitage ska ligga bakom felet.

SL skriver på sin hemsida att de ska vidta omedelbara åtgärder och arbetar skyndsamt för att kunna öppna stationerna med säkra rulltrappor igen.

Leverantören har inte meddelade SL om någon prognos för färdigställandet och med all sannolikhet kommer stationerna vara avstängda resten av dagen. Resenärer hänvisas i stället till tunnelbanan och enligt TT förstärks röda linjen samtidigt, som ersättningsbussar sätts in.