Den för dagen något kyliga vinden river upp vårdammet från marken och får det att yra över asfalten. Perrongerna ligger öde. På avstånd rullar tåget in; det håller tiden. Tågets bromsar gnisslar skärande när fordonet minskar farten. Så står det stilla. En kort tystnad uppstår innan dörrarna öppnas och morgonpendlarna väller ut. En av dem är Eddie Lundgren. Sedan i höstas har han pendlat från Stockholm till Östhammar, en sträcka som enkel väg tar ungefär en timme och 45 minuter att åka. Han och Magnus Krantz är två av gruppens flitigaste kommentatorer och belönas därför av UNT med en pendlarfrukost modell lyx. Eddie gick med i gruppen i november förra året efter att ha tipsats om den av en annan resenär under pågående tågkaos.

– Det värsta är att stå på perrongen och vänta utan att få någon information om hur när och om tågen går. Gruppen är ett suveränt alternativ. Om man skriver ett inlägg är det alltid någon som svarar inom två-tre minuter, så det är betydligt snabbare information än den man får via tågbolagen, säger han.

Magnus Krantz har under 10 år har pendlat mellan Uppsala och Stockholm. Dörr till dörr tar resan en timme, förutsatt att allt fungerar. Eftersom vissa fel alltid verkar uppstå, exempelvis under höst och vår, tycker han att man borde se över systemet för ersättningsresor. Istället för att man behåller kvitton för resor och skickar in dem i efterhand tycker han att de som har pendlingskort hellre skulle få en digital kupong skickad till telefonen för att kunna visa upp denna vid en taxiresa.

De båda verkar dock ta pendlandet med ro.

– Det är sällan det är ett så totalt haveri som igår, säger han. Däremot är det småförseningar var och varannan dag, säger Eddie.

Men i går hände det alltså. Tågen gick inte och tidprognosen flyttades fram 15 minuter åt gången utan egentligt besked om när tåget skulle kunna gå.

– Vi vana pendlare stod bara och räknade ner tiden. 18 minuter, ja, då är det bara två minuter tills vi kan ta taxi, säger Eddie som en kommentar på restidsgarantin.

Magnus har planerat för att stanna och diskutera pendlingsvardagen med mig, men meddelandet om en inställd avgång gör att han vill ta ett tidigare tåg.

– Hinner vi ta en bild till? frågar jag.

– Ja, det är lugnt, tåget går ju om två minuter. Pendlarmarginaler, säger han med ett skratt.

Gruppen hittar ni på facebook.com/groups/UNTpendlingskollen.