En som har stor erfarenhet av Uppsalas bostadsdjungel är Philip Karlsson, 23. Sedan han anlände till Uppsala för tre år sedan för att studera biomedicin har han behövt flytta fem gånger mellan sex olika bostäder. Trots att han ställde sig i bostadskö fem månader innan han började studera har det varit korttidskontrakt för hela slanten.

– Det har varit en stor påfrestning, man gick miste om mycket i början – jag fick flytta två gånger direkt efter att jag kommit hit. Man missade mycket introduktion. Samtidigt ska man inte neka till att jag har fått se mycket av Uppsala, säger han.

Nu har situationen äntligen löst sig, och efter att ha hoppat runt mellan olika korttidslösningar har han fått fast boende. Men när han flyttade runt mycket påverkade det hans studier negativt.

– Det har påverkat. I ett läge blev det väldigt krisigt inför en tenta. Det jobbigaste var i början, jag hamnade i ett kollektiv där det inte ens fanns plats att plugga, säger han.

Har du några tips till studenter som har svårt att hitta boende?

– Ställ er i bostadskö tidigt. Om ni är två som kan tänka er att dela på något boende så öppnar det fler dörrar. Gå med i nation, är ni två kan ni stå i olika och öka chanserna för boende, säger han.

Philip Karlsson avslutar vårt samtal med ett budskap till Uppsalas politiker.

– Det skulle vara bra om några av alla stadens nybyggen hade priser som är rimliga för studenter.