Poesi, ponnyridning och parad med egentillverkade hattar var några populära inslag när föreningen Hjärnkoll i Uppsala län arrangerade familjefest i Stadsparken.

Claire Ghanime var en av besökarna. Hon såg att folk hade samlats kring poeten Carl-Johan Bachofner när han läste sina dikter om kaos i vardagen och blev nyfiken.

– Det är intressant att få veta mer om psykisk ohälsa. Jag som frisk person kan inte fullt ut förstå vad det innebär att till exempel vara deprimerad. Men han som läser dikter kan verkligen sätta ord på känslorna, säger hon.

Artikelbild

Kurt Nyberg från föreningen Hjärkoll i Uppsala län tycker att det är lätt att få folk att prata om psykisk ohälsa när han åker runt och representerar föreningens arbete. – Folk är intresserade och positiva, säger han.

Det är femte året i rad som föreningen Hjärnkoll i Uppsala län arrangerar en Galenfestival. Anna-Karin Söderberg, med egen erfarenhet av depriession, menar att festivalen ska genomsyras av samma öppenhet och tolerans som Pridefestivalen.

– Man ska vara stolt för den man är. Man inte farlig för att man har psykisk ohälsa, säger hon och visar upp sin egentillverkade hatt, dekorerad med fantasifulla utsmyckningar.

Fortfarande finns tabun och fördomar, men utvecklingen går i rätt riktning, tycker hon.

– En färsk undersökning visar att fler än tidigare kan tänka sig att bo granne med någon som har psykisk ohälsa. Attityderna har förändrats. Jag tror att det beror på att vi är ute och föreläser och träffar så många människor.

Artikelbild

Claire Ghanime stannade till för att lyssna på poeten Carl-Johan Bachofner när han läste egna dikter.

Kurt Söderberg, även han aktiv i föreningen, berättar om problem för de som inte får rätt behandling i vården.

– Personer som har flera diagnoser kan få olika mediciner av olika läkare. Det är olyckligt när medicinerna inte fungerar ihop. Där måste vården bli bättre, säger han.