Polis hotade kollega via sms - igen

En polis i Uppsala åtalas misstänkt för att via sms ha hotat en kollega. Polismannen är sedan tidigare dömd för hot.

Den åtalade polismannen är sedan tidigare dömd för bland annat olaga hot. Detta efter att ha plockat med sig tjänstevapnet hem.

Den åtalade polismannen är sedan tidigare dömd för bland annat olaga hot. Detta efter att ha plockat med sig tjänstevapnet hem.

Foto: Polisen / ARKIV

Uppsala kommun2019-11-27 11:08

Det var i slutet av augusti som polismannen skickade ett sms till en av sina kollegor vid polisregion Mitt. I textmeddelandet står det "Du tog min klocka, min hund, min heder, mitt jobb ... vad tror du jag tänker ta?", vilket enligt åtalet kan tolkas som att mannen hotat med en brottslig gärning på ett sätt som är tänkt att framkalla allvarlig fruktan hos kollegan. 

Polismannen dömdes i maj i år för hot mot tjänsteman samt olaga hot. Det senare riktat mot en annan kollega vid polismyndigheten, som han fört en längre sms-konversation med efter att han blivit upprörd över tillsättningen av en chef på den avdelning inom Uppsalapolisen där de båda arbetade. Meddelanden till kollegan innehöll hot som bland annat syftade på att de skulle mötas och göra upp med knytnävarna.”Tid och plats?", skrev mannen i ett av sms:en.

I det uppmärksammade fallet stod mannen även åtalad misstänkt för förberedelse till mord, detta efter att han hämtat ut sitt tjänstevapen och ammunition på polishuset en kväll när han var ledig. Kort efteråt skickade han ett sms till kollegan med texten "Fulla mag (magasin, red:s anmärkning)...nog bäst att du inte stör mig". Tingsrätten ansåg i det fallet att det inte var utrett att mannen verkligen bestämt sig för att döda kollegan och han friades från åtalet om mordförberedelse.

Mannen åtalas nu misstänkt för hot mot tjänsteman, i andra hand förgripelse mot tjänsteman och i tredje hand olaga hot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!