I motiveringen heter det att Jale Poljarevius fört en framgångsrik kamp mot gängkriminalitet:

"Under Jale Poljarevius ledarskap har Uppsalapolisen ökat tryggheten på gator och torg. Med en tydlig strategi och en orubblig målmedvetenhet har han påvisat samhällets potential när det gäller att effektivt bekämpa gängkriminalitet. Poljarevius initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter är en väsentlig framgångsfaktor och förklaring till varför Uppsala har blivit en tryggare plats och varför brottsbekämpningen här kan inspirera till efterföljd i övriga landet."

Själv säger han så här i ett pressmeddelande från Snos:

– Jag känner mig mycket hedrad. Men framför allt ser jag utmärkelsen som en kvittens på det jobb som jag och mina kolleger på Uppsalapolisen samt alla andra inblandade lagt ner för att bekämpa gängkriminaliteten i kommunen.

Tidigare mottagare är bland annat Magnus Ranstorp, forskningschef, Försvarshögskolan, Hanne Kjöller, författare och journalist samt Leif GW Persson, kriminolog och författare.

Årets Trygghetsambassadör instiftades 2011 och går till en person som har arbetat hårt och framgångsrikt för att lyfta samhällets trygghetsfrågor.

UNT har flera gånger rapporterat om Uppsalapolisens arbete mot gängkriminaliteten. Bland annat:

LÄS MER: Så jobbar polisen mot gängen

LÄS MER: Därför har gatugängen fått växa fram

LÄS MER: Våg av polisinsatser i Uppsala