Under fredagen kallade kommunen till presskonferens med politiker och myndighetschefer. Anledningen var "den senaste tidens allvarliga händelser", det vill säga de bilbränder och skjutningar som inträffat i Uppsala.

Budskapet var att alla Uppsalabor nu måste hjälpa till.

– Det är viktigt att folk engagerar sig som exempelvis nattvandrare eller genom grannsamverkan mot brott, sa Fredrik Ahlstedt (M).

Kommunalrådet Erik Pelling (S) betecknade läget som allvarligt.

– Vi kommer att gå segrande ur det här men det kräver ett långsiktigt arbete. Acceptera inte brottslighet och oroligheter utan hör av er till myndigheterna om ni ser något misstänkt, löd Erik Pellings uppmaning till Uppsalaborna.

På plats fanns även kommunpolisen Ulf Lundgren. Han berättade att 217 personer utgör grunder för Uppsalas mer allvarliga brottslighet, enligt en beräkning från polisen.

– Alla de här personerna är inte grovt kriminella utan en del rör sig mer i utkanten av brottsligheten. Det gemensamma är att de förekommer i olika nätverk som sysslar med brott.

Har polisen grepp om situationen?

– Vi har bra kunskap om de här personerna men skulle behöva mer resurser, sa Ulf Lundgren.

Om polisen vet vilka personer som svarar för de grova brotten, varför stoppar ni dem inte?

– Vi kan inte frihetsberöva folk utan ordentlig bevisning. Vi behöver få in mer tips och information från allmänheten om brottshändelser som folk har kännedom om.

Enligt Ulf Lundgren är situationen i Uppsala inte helmörk.

- Sedan juni har vi bara haft 8 villainbrott i Uppsala vilket är en otroligt låg siffra.  

Han påminde om att det varit oroligt i Uppsala förr, som i början av 00-talet då det också förekom många grova våldsbrott. 

Fredrik Ahlstedt befarar att människor som till exempel fått jobb i Uppsala ska undvika att slå sig ner här, till följd av skjutningar och otrygghet.

– Det handlar om Uppsalas attraktivitet som stad.

Fredrik Ahlstedt föreslog flera åtgärder.

– Det är viktigt att kommunen får tillstånd för utökad kameraövervakning i bland annat Gränby och Gottsunda. Dessutom att de kommunala ordningsvakterna tillåts patrullera inom ett större geografiskt område i Uppsala än idag.

– Även skolan måste ta sitt ansvar och ha nolltolerans mot ogiltig frånvaro.

En av de medverkande på presskonferensen var kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V). Den tes som Sverigedemokraterna ofta framför, att ökad kriminalitet hänger samman med invandring, tog hon avstånd ifrån.

– Kriminalitet är många gånger relaterat till fattigdom och många nyanlända hamnar i utanförskap. Sverige är inte längre världens mest jämställda land och det är de ökande klyftorna som lett fram till den situation vi befinner oss i.

I likhet med många andra aktörer efterlyser Vänsterpartiet i Uppsala fler poliser, ordningsvakter och övervakningskameror. Enligt Ilona Szatmari Waldau, (V) innebär det inte att Vänsterpartiet frångått sin traditionella politiska linje. 

- Vi har alltid varit för ökad trygghet i samhället.