Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson, var på plats vid Ekonomikumparken strax före klockan 14 på valborgsmässoaftonen.

- Jag uppskattar att här är mellan 15 000 och 20 000 personer här just nu och det fylls på. Vi var nere vid centralen och såg tågen anlända, fullpackade med människor. Det är rena folkvandringen hit nu genom stan, sade han då.

För polisens del började arbetet med valborgsfirandet redan under lördagskvällen och fram till söndagsförmiddagen hade allt sammantaget varit lugnt.

- Vi har haft åtta omhändertaganden för tillnyktring hittills sedan i går kväll, det är inte mycket. Det vi har planerat fungerar väldigt bra, sade Christer Nordström tidigare på söndagsförmiddagen.

En bit in på söndagseftermiddagen hade Uppsalapolisen bara haft två omhändertaganden av berusade - varav en var en person under 15 år som skjutsades hem av polisen. Några timmar senare hade bilden förändrats.

- Man märker av att berusningsgraden ökar, men några allvarligare brott har inte inträffat, säger Johan Sohlberg, befäl vid regionledningscentralen i Uppsala, vid 16.30-tiden.

Vid 19.30 hade ett 40-tal personer omhändertagits. En av de omhändertagna är en kvinna som ska ha slagit en annan kvinnan i huvudet med en flaska på en adress i Gränby. Den slagna kvinnan behöve inte söka vård.

Vid 05.30 på måndagsmorgonen hade antalet omhändertagna ökat till 95 personer.

- Överlag har det var ett väldigt lugnt valborgsfirande i Uppsala. Det har förstås varit en hel del fylla men bara någon enstaka misshandel, säger Emil Sundqvist, vakthavande befäl i polisregion Mitt.

DIREKTRAPPORT från sopkaoset i Ekonomikumikumparken dagen efter

LÄS MER: Upplev valborg igen! Rapporten är fullmatad med bilder och tv-klipp

UNT TV: Se alla flottarna igen