Pengafyndet gjordes vid en husrannsakan i källarförrådet en dag i vintras. I två plastpåsar låg flera buntar med ovikta 500-kronorssedlar till ett värde av totalt 437 500 kronor. I förrådet och i en bostad hittades också mindre partier cannabis.

Tre familjemedlemmar - två män i 20-årsåldern samt en kvinna i 45-årsåldern - har nu åtalats misstänkta för bland annat grovt penningtvättsbrott. Åklagaren misstänker att pengarna kommer från brottslig verksamhet men utredningen har inte kunnat koppla sedlarna till några kända rån, stöldkupper eller andra brott.

De misstänkta har i polisförhören nekat till anklagelsen. Kvinnan har förklarat att hon fått i uppdrag att förvara kontanterna och även använt en del av dem för inköp, men inte har någon kunskap om deras ursprung. Den ene mannen har uppgett att han inte känt till pengarna över huvud taget medan den andre mannen inledningsvis inte velat lämna några kommentarer till fyndet. I ett senare förhör hävdar mannen att sedlarna är vinstpengar som han fått från spel på svartklubbar i bland annat Uppsala.

Alla tre är nu åtalade för grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott.