Polisen om rattstölderna: "Enormt tryck nu"

En pågående våg av rattstölder sätter press på polisen i Uppsala. Misstanken är att stöldligor med säte i Litauen är aktiva i Mellansverige.

Flera stölder av rattar och naviagtionssystem har inträffat i Uppsala under oktober.

Flera stölder av rattar och naviagtionssystem har inträffat i Uppsala under oktober.

Foto: Privat

Uppsala kommun2019-10-26 20:32

Under onsdagen upptäcktes ännu en rattstöld från BMW, den här gången i Sunnersta. Som tidningen tidigare berättat har en rad liknande stölder skett på flera håll i Uppsala och även i Enköping. Men tjuvarna är verksamma även utanför länet.

– Det är ett enormt tryck just nu. Vi ser stölder i polisregion Mitt, Bergslagen och Stockholm och vi samarbetar mellan regionerna för att kartlägga och ta ett grepp om det här, säger Jonas Eronen, presstalesperson för polisen region Mitt.

Gärningspersonerna omnämns som professionella tjuvar där en grupp personer rekar möjliga mål, en grupp utför brottet och en tredje grupp transporterat stöldgodset.

– De är jättebra på det de gör och de gör allt för att undgå oss. Om en utförare eller transportör grips så kanske det inte känner till varandra, och är också lätta att ersätta av ligan i Litauen, säger Jonas Eronen.

Polisens kartläggning visar att det kan röra sig om ett 20-tal individer uppdelat på antingen en stor gruppering eller flera små. Enligt Jonas Eronen är det stundande höstlovet ett orosmoment för polisen.

– Vi är rädda att de växlar över till bostadsinbrott i stället. Det är en otroligt hög aktivitet nu och det är nåt vi har sett tidigare år, säger han.

Vad kan man göra som privatperson?

– Var medveten om att det kan ske i ens eget område. Ha larm till bilen och ställ i garage om du kan. Om vi höjer vårt eget säkerhetstänk så tror jag att vi kan knuffa tillbaks dem här grupperingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!