I februari i år hittades avfall som kastats längs väg 255 söder om Uppsala. Det rörde sig om grönsaker i glasburkar som påträffades dels nära Morga hage, dels i Branthammarsån, väster om Knivsta.

– Jag tror att det handlade om runt 400 kilo avfall i vardera fallet, säger Alf Ahlstedt som upptäckte och polisanmälde nedskräpningen.

En del av glasburkarna hade gått sönder och djur kunde komma åt att äta av grönsakerna.

Artikelbild

| Flera kartonger med grönsaker lämnades i vintras vid väg 255 nära Morga hage söder om Uppsala.

– Det hade kunnat locka till sig vildsvin och eftersom maten låg så nära vägen fanns risk för trafikolyckor. Dessutom var jag orolig för att vilda djur skulle skära sig på glasbitarna, säger Alf Ahlstedt.

Polisen startade en utredning om nedskräpning och via etiketter på förpackningarna kunde importören spåras.

– Importören berättade att han velat bli av med varorna eftersom de var av dålig kvalitet och hade saluförbud, uppger Bo Wickström vid Uppsalapolisen.

Importören hade anlitat ett företag kallat Tiptapp, en förmedlingstjänst för transporter. Tiptapp utför inte själva transporterna. Istället kopplar företaget ihop den som vill ha sina sopor bortkörda, exempelvis ett hushåll, med någon som erbjuder sig att köra bort soporna.

Artikelbild

UNT 13 februari 2019. Avfall hade dumpats i en å nära väg 255 i höjd med Knivsta.

Ofta är det en privatperson som mot en slant tar hand om transporten. För förmedlingen tar Tiptapp en avgift. Det hela påminner om hur appen Uber fungerar inom taxibranschen.

I det aktuella fallet ska importören ha betalat 1 000 kronor för bortforsling av grönsakerna varav Tiptapp tog 20 procent.

Artikelbild

| "Ett alternativ till att anlita företag som forslar bort soporna är att själv köra dem till en återvinningscentral". Det säger Fredrik Karlsson vid kommunägda Uppsala Vatten & Avfall AB.

Vem var det då som via Tiptapp fick uppdraget att köra iväg soporna som sedan vräktes ut längs väg 255? Polisutredningen visade att en 26-årig man hade loggat in på Tiptapp och åtagit sig att köra bort de kasserade grönsakerna.

– Men enligt 26-åringen hade varorna hanterats av en kusin till honom och själv var han inte med när de kördes bort. 26-åringen sa att han inte visste vad som hänt med grönsakerna sedan de hämtats hos importören, berättar Bo Wickström.

Artikelbild

| Meningen var att de här soporna skulle hanteras på ett säkert sätt. Istället hamnade de bredvid väg 255 nära Morga hage.

26-åringen hävdade att kusinen bara varit en kort tid i Sverige varefter han återvänt till sitt hemland. Han har inte velat namnge den påstådda kusinen och eftersom det inte gått att bevisa att 26-åringen varit inblandad i nedskräpningen har polisutredningen lagts på is.

– Risken när företag och hushåll anlitar den här typen av förmedlingstjänster är att skrupelfria personer ser en chans att tjäna pengar. Vill det sig illa hamnar avfallet i naturen eller bränns upp, säger Bo Wickström som betonar att Tiptapp inte misstänks för brott.