Michael Malmberg, förundersökningsledare vid Uppsalapolisen, stannar upp innanför entrén till Lundellska skolans idrottshall. Här håller de till under reggaefestivalen och hit kommer polisens civilspanare med festivalbesökare som omhändertagits misstänkta för att vara drogpåverkade.
– Här börjar det, säger han.

På vardera sida om honom ligger två omklädningsrum: herrar till vänster och damer till höger. Här får de misstänkta lämna urinprov i en plastmugg. Sedan görs ett snabbtest med en sticka som visar om urinen innehåller cannabisämnet THC. Nästan alla de tar in testar positivt.
– Vi har ungefär fem, tio procent som visar negativt och då beror det vanligtvis på två saker: antingen att ämnena inte hunnit gå ut i kroppen eller att man druckit mycket öl som späder ut urinen, säger Michael Malmberg.

Kan det vara så att de inte rökt på också?
– Nej, eller det är klart det hänt att det inte varit så, men vi har poliser som är väldigt duktiga på att just hitta personer som är påverkade. Behövs det så har vi en sjuksköterska på plats som kan ta blodprov och alla prov skickas sedan på analys, säger Michael Malmberg.
Poliserna letar efter tecken som är tydliga för drogpåverkade personer som exempelvis muntorrhet, stora pupiller eller flackande blick.

Klockan närmar sig halv tre på fredagseftermiddagen och två civilpoliser kliver in i lokalen. De ska strax börja dagens pass.
– Det går väldigt lugnt till när vi tar in någon och vi promenerar alltid tillsammans med dem hit, säger en kvinnlig polis.
Hon vill inte vara med i tidningen med namn men berättar att de ofta blir igenkända när de är ute och spanar.
– Men det spelar ingen roll. Vi jobbar ju i första hand med samtalet för att snabbt kunna avgöra om de är påverkade och jobba upp en skälig misstanke, säger hon.
Förra året åkte närmare 280 personer fast för narkotikabrott under reggaefestivalen. Michael Malmberg tror att det blir lika många i år.

När urintestet är klart skrivs en polisrapport. Sedan hålls ett kort förhör med personen som oftast erkänner. Därefter skrivs en anmälan innan personen är fri att gå.
– Det tar ungefär 30 minuter från att personen kommer in till att den släpps. Vi har gjort vårt yttersta för att det ska gå så smidigt som möjligt både för oss och de misstänkta, säger Michael Malmberg.
I gymnastiksalen finns också åklagare som på plats kan fastställa bötesbelopp för utländska medborgare och socialjour som tar hand om ungdomar under 18 år.

Fredagseftermiddagen är lugn men vid niotiden kommer det vara full fart.
– Det är faktiskt en väldigt trevlig och lättsam stämning här. Det är sällan någon är högljudd eller arg. Man hör ju musiken hit också så de brukar sitta och nynna medans de väntar. Sedan är det naturligtvis tråkigt att de missbrukar och det är ju vår skyldighet att göra det här, säger Michael Malmberg.

Vid 22-tiden på kvällen rapporterade polisen att ett drygt 90-tal personer hittills omhändertagits för misstänkt narkotikabrott.