Golles senaste insats rör en händelse vid Fyrislundsgatan i Uppsala under söndagsnatten. Två män lyckades springande fly från polisen sedan de tagit sig in på en byggarbetsplats.

Golle fördes till området och spårade männen till Sala Backe där de kunde gripas. De båda männen misstänks nu för olaga intrång och narkotikabrott.

Artikelbild

En rymling från ett behandlingshem i Västmanland kunde fångas in den 7 september tack vare polishunden Golle.

Under lördagen rapporterade UNT om en annan händelse där Golle spelat en avgörande roll. En person hade försökt tränga in på ett industriområde i Enköping med hjälp av en vinkelslip. Efter ett spårningsarbete som pågick i närmare en timme hade schäferhunden ordnat så att en polispatrull kunde gripa den misstänkte gärningsmannen.

Ytterligare ett fall för jycken inleddes när en kriminellt belastad man rymde från ett behandlingshem i Västmanland den 7 september. Mannen plockades upp av en bil som lämnade platsen i hög fart.

Polisbilar, mc och helikopter sattes in i jakten och fordonet hittades övergivet på en bondgård där Golle fick upp ett spår. En kilometer in i en skog greps den första medhjälparen och sniffningarna ledde fram till rymlingen samt ytterligare två medhjälpare.

Golles arbetsuppgifter kan vara riskfyllda men våld verkar inte avskräcka honom, tvärtom. I maj i år dömdes en man för djurplågeri sedan han gett sig på schäferhunden.

Upprinnelsen var att Golle hade skickats tillsammans med sin hundförare till Fålhagen i Uppsala där flera ungdomar slogs.

Golle spårade upp en av de inblandade, en 19-årig man, som försökte gömma sig under en balkong. 19-åringen gav hunden en hård spark som träffade Golle i huvudet.

Hunden stretade då framåt för att komma närmare 19-åringen och var så ivrig att hundföraren blev tvungen att hålla emot.

LÄS MER: Sparkade polishund - döms

19-åringen lyckades få in ytterligare flera sparkar på Golle som dock fortsatte kampen. Det slutade med att 19-åringen ramlade omkull och lugnade ner sig först då hunden bet honom, skriver tingsrätten i sin dom.

Tidigare i sin karriär har Golle bland annat stoppat ett mordförsök.

– Golle har en lång meritlista över lyckade operativa insatser. Han är en mycket viktig kugge i samspelet med ingripandepoliser, insatspoliser, mc och polisflyget, säger Jale Poljarevius som arbetar vid kansliet inom polisens region Mitt.