Med anledning av #MeToo var Uppsalas manliga ledamöter i kommun, region och riksdag inbjudna till en killmiddag på torsdagskvällen.

Maria Weimer, Liberalernas riksdagsledamot för Uppsala, var värd, tillsammans med Robert Hannah, också han riksdagsledamot för Liberalerna.

– Jag hörde talas om killmiddagar i Stockholm där män träffas över partigränserna och tyckte att vi måste göra det i Uppsala också. Som politiker kan man ta ett extra stort ansvar för att förhindra sexuella trakasserier, säger Maria Weimer.

Artikelbild

Maria Weimer (L) riksdagsledamot från Uppsala och Robert Hannah (L), riksdagsledamot, ordnade killmiddag för Uppsalas politiker i kommun, region och riksdag.

Robert Hannah har ordnat killmiddagar i Stockholm och andra stora städer. Eftersom politiker verkar i en förtroendebransch är olämpligt beteenden inte något som hör hemma i politiken, menar han.

– Den här vardagen finns i alla politiska partier och det är ett samhällsproblem. Till skillnad från män så får kvinnor utstå mycket. Efter en debatt vräker män ur sig hemska saker i sociala medier, berättar Robert Hannah innan själva middagssnacket drar igång.

Då skulle politikerna diskutera sitt eget och andras beteende. Men vad som sades där, stannade i grupperna och Maria Weimer fick, i egenskap av kvinna, gå ut ur rummet.

Med under kvällen var politiker från alla partier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Artikelbild

Kvällen inleddes med viktiga fakta. Sen drog samtalet igång.

En som lockats till kvällens samtal var Gunnar Hedberg (M), före detta kommunalråd i Uppsala och nu representant i kommunfullmäktige.

– Det ska bli intressant, vi som är här är i olika åldrar och med skilda erfarenheter, det kan nog utvecklas till något konstruktivt, säger han.

Niclas Malmberg (MP), riksdagsledamot, gillade också greppet att män pratar på sina villkor.

– Jag har aldrig haft problem eller bemött kvinnor dåligt. Men jag sitter i kulturutskottet och när vi ställt krav på redovisning av åtgärder från olika kulturinstitutioner har det varit lite si och så med responsen. Det är dålig stil, säger han.

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) dök också upp och hade höga förväntningar.

– Det ska bli intressant att höra hur andra ser på problemställningen. Det här är ett värdegrundsarbete och jätteviktigt.

Carl Lindberg (S), kommunfullmäktiges ordförande i Uppsala, hoppades på ett öppet samtalsklimat och nya insikter kring normer och könsroller.

– Att #MeToo slagit i Sverige är nog för att vi upplever oss vara ett jämställt land. Då stämmer sexuella kränkningar inte överens med den övergripande ideologi som vi har utvecklat under så läng tid.