De trädarter som har börjat sprida sitt pollen tidigt är al och hassel. Det startar ofta redan i januari eller februari. Är det ovanligt kallt för årstiden kan spridningen dröja till mars.

Även om pollensäsongen kommer tidigt betyder det inte att det behöver bli värre för alla allergiker. Kylan dämpar trots allt. Det menar intendent Karin Brink på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

– Just nu är det låga halter av al och hassel. Det är inga stora mängder, för att det är kallt just nu och kommer vara så åtminstone en vecka framåt, säger Karin Brink.

En annan dämpande effekt kan vara om det är mycket nederbörd, då blir det mindre pollen i luften.

Olika trädarter har olika startpunkter för sin blomning. Efter hassel och al, kommer ek, alm och björk starta sin pollinering i maj och framåt.

Vad ska man tänka på för att underlätta situationen som allergiker?

– Jag rekommenderar att kolla in pollenprognoserna, vet man att man är allergisk kan man börja preparera med medicinering i tid. Vi ger inga medicinska råd. Man kan ta kontakt med husläkare för att få hjälp, säger Karin Brink.

– Sen kan man tänka på att duscha innan man går och lägger sig, så slipper man få med det in i sängen. Hamnar det på kudden andas man in det när man sover. Lufta inte heller sängkläder och kläder utomhus. Pollen sätter sig även på sådant, säger Karin Brink.