Med Vasaparken som utgångspunkt hade prideparaden en centralare mötespunkt än i fjol. Det gör att fler av deltagarna går med i tåget redan vid starten. Men när de kommer fram till Stadsträdgården är antalet ungefär detsamma som i fjol, runt 600 personer.

In i det sista pågår pyssel med plakat och banderoller innan det är dags att tåga i väg från Vasaparken. Ett gäng från Uppsala dansakademi finslipar dansstegen.

Stämningen är glad och deltagarna säger att det handlar om att visa att alla har rätt att vara som de är.

– Jag är med i Bearded villains, en klubb för skägg och välgörenhet. Och utifrån deras värdegrund är det är det självklart att gå med i paraden, säger Fredde Svanström, som åkt med familjen från Västerås för att gå med i Uppsalas prideparad.

Kompisen Martin Sundberg Ståhl, med sonen Love Grohs, 18 månader, säger att det är självklart för honom utifrån familjekonstellationen att gå i paraden.

– Jag har två bonusbarn. Och dottern har två mammor, säger han.

För många handlar prideparaden om både stolthet, glädje och gemenskap.

Artikelbild

– Vi träffar andra och vi firar att vi är hbtq. Det är glädje! säger Zam Herlesjö.

– Vi vill visa att det är ok att vara som man är. Att man inte ska behöva ändra sig bara för att en del i samhället tycker det, fyller Umi Jonsson i.

Artikelbild

Festivalgeneralen Warren Kunce är nöjd med årets festival.

– Det har kommit mycket folk på föreläsningarna. Men de bästa stunderna finns i utrymmet mellan programpunkterna. Här finns en gemenskap och man kan träffa nya vänner och älskare, säger han innan han hastar i väg för att organisera starten på tåget.

Artikelbild

Tio minuter efter utsatt tid kommer deltagarna i väg. Utanför Villa Anna stannar tåget när trumslagarna drar ett extra solo medan några av deltagarna skakar loss i dans.

I Carolinabacken står Jessika Olsson med en prideflagga och väntar. Hon är en av dem som tänker ansluta längs vägen.

Artikelbild

– Det är viktigt att alla kan vara som de är, säger hon.

Trots ett par ytterligare dans- och trumstopp har paraden hunnit fram en dryg halvtimme före utsatt tid till Stadsträdgården. Hoppborgen ligger fortfarande ihopvikt på gräsmattan och popcorn-maskinen är inte installerad. Det gör att en del av deltagarna hinner droppa av innan festligheterna kan börja på allvar.

Artikelbild

Men sen ger sig både barn och vuxna med barnasinnet kvar in i hoppborgen och årets pridefestival kan firas ut i sensommarsolen.