Prognos saknas för lösning på materialkrisen

Fortfarande är det svårt att peka ut någon ansvarig för materialkrisen på Akademiska sjukhuset. Det finns inte heller någon prognos när problemen är lösta.

Flera sjukhus har fått problem med leveranserna av förbrukningsmaterial efter ett byte av leverantör.

Flera sjukhus har fått problem med leveranserna av förbrukningsmaterial efter ett byte av leverantör.

Foto: TT

Uppsala kommun2019-10-16 20:30

Petter Karlsson, förvaltningschef för varuförsörjningen inom Region Uppsala, vill inte kommentera uppgifterna från Apotekstjänst om halvtomma lager i samband med att avtalet om leveranserna av förbrukningsartiklar trädde i kraft den 1 oktober.

– Jag tänker inte gräva ner mig i frågan om hur stora lagren har varit. Nu är det fokus på att lösa den akuta situationen, säger Petter Karlsson.

Hur ser du på ansvaret för varubristen?

– Det får i slutändan avgöras genom juridik. Jag vill hellre fokusera på normaldrift och senare diskutera vad som gjorts och vad som borde ha gjorts.

Petter Karlsson säger att även om leveranserna till viss del kommit i gång så saknas fortfarande beställda varor. Leveranserna kommer också senare än vad Apotekstjänst lovat.

I avtalet mellan Apotekstjänst och de regioner som samarbetar om varuförsörjningen finns klausuler om leveranstiderna. I normalfallet innebär det att en beställning som läggs före klockan 11 en vardag ska levereras till Akademiska sjukhuset senast vid midnatt nästföljande vardag.

Vid leveransförsening utgår ett vite på 40 kronor per orderrad och tillfälle. En orderrad kan handla om beställning av en eller flera artiklar. Enligt Petter Karlsson hanteras mellan 6 000 och 8 000 orderrader om dagen. Hur många av dessa som försenats finns det ingen sammanställning av. Om alla beställningar som lagts under en dag blir försenade handlar det om ett vite på mellan 240 000 och 320 000 kronor.

På tisdagen ställde leverantören Apotekstjänst för första gången upp på en intervju. Då skyller de problemen i materialförsörjningen på att lagren varit tömda när de tog över.

– Regionerna hade inte fått leveranser på en vecka före avtalsstart. Hyllorna stod halvtomma ute på sjukhusen när vi tog över. Beställningarna låg långt över vad som avtalats, säger Eric Aronson, presstalesperson på Apotekstjänst AB.

Eric Aronson kan på onsdagen fortfarande inte ge något besked om när leveranserna kommer att vara i kapp.

– Alla akutordrar är levererade. Nu är verksamheten inne på normalflödet. Vi har dubblerat personalstyrkan och jobbar i treskift. Även ledningen är ute på golvet och plockar varor. Vi måste beta av den här puckeln i beställningarna.

Hur ser du på att Akademiska sjukhuset ställt in operationer resten av veckan?

– Jag kan bara beklaga detta. Det är beslut som regionerna själva fattar, säger Eric Aronson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!