Enligt åtalet trängde sig Uppsalabon tillsammans med en kumpan in hos en 69-årig man i Kalmar, en kväll i mitten av december förra året. Gärningsmännen ska ha varit beväpnade med kniv och ett batongliknande föremål och tvingat rånoffret att sitta stilla på en stol medan bostaden genomsöktes. Slutligen misstänks de ha tvingat in mannen på toaletten där han bands fast innan förövarna lämnade bostaden med sitt byte.

Enligt åklagarens stämningsansökan kom de över bland annat kontanter, guldföremål, dator, flera mobiltelefoner och annan hemelektronik till ett sammanlagt värde av omkring 60 000 kronor. Polisen larmades om rånet vid fyratiden på morgonen.

– Målsäganden lyckades komma loss och tog sig till sin flickvän där han ringde polisen, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

De två misstänkta männen greps senare samma dag i en bil, där också merparten av stöldgodset fanns. Båda har sedan dess suttit häktade medan utredningen pågått.

Männen åtalas nu för grovt rån. En kvinna som misstänks ha kört rånarna i bil till adressen åtalas för medhjälp till grovt rån. Alla tre har i polisförhör nekat till brott. Uppsalabon har förklarat att han köpt de stulna föremålen som hittades vid gripandet. Flera av de inblandade är sedan tidigare väl kända av polisen.