I huvudförhandlingen stod en mamma åtalad för grov fridskränkning mot sin treåriga son. Det var i maj i år som den 20-åriga kvinnan ska ha gjort sig skyldig till en rad övergrepp mot sitt barn, bland annat ska hon ha örfilat honom och tryckt in mat i hans mun. Kvinnan förnekar brott.

Innan huvudförhandligen börjat, vid 9.30-tiden, ska mamman och motpartern, pojkens pappa, ha rykt ihop. Enligt Mark Safaryan, treåringens målsägandebiträde och pappans juridiska ombud, ska det ha uppstått stort tumult.

– Min huvudman blir attackerad av den åtalade samt en anhörig till denna. Det var en dramatisk scen som utspelade sig, jag har aldrig varit med om någonting liknande vid en tingsrättsförhandling, säger han.

Bråket gjorde att förhandlingarna fick ställas in. Säkerhetsvakter på plats ingrep och en polispatrull anlände snabbt för att hålla förhör med de båda parterna.

– Polisen har tagit upp en anmälan och en motanmälan om misshandel, säger Linda Wideberg, presstalesperson på polisens riksledningscentral.

Mark Safaryan är kritisk till Uppsala tingsrätts säkerhetsrutiner.

– Det är ett allvarligt angrepp mot min huvudman och ett angrepp mot rättsstaten. Sådant ska inte få förekomma i tingsrätten, säger han.

Åklagaren Elin Blank var också på plats men bevittnade inte själv tumultet:

– Jag hörde något och förstod att vakter tillkallades och polis. Att sådant här inträffar händer väldigt sällan.

Tidningen har sökt den åtalade kvinnans försvarare som inte har möjlighet att kommentera händelsen.

Ingen ska ha behövt uppsöka sjukhus efter bråket.