Region Uppsala inför beredskapslager

Regionen ska bygga ett beredskapslager för förbrukningsmaterial. Det beslutades vid ett möte under onsdagen.

Erik Weiman (M) vill utreda orsaken till den akuta bristen på sjukvårdsmaterial.

Erik Weiman (M) vill utreda orsaken till den akuta bristen på sjukvårdsmaterial.

Foto: Staffan Claesson/UNT/Arkiv

Uppsala kommun2019-10-16 17:11

I ungefär två veckor har region Uppsala haft en materialkris på grund av problem med uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial. Krisen har bland annat lett till att ett stort antal planerade operationer och planerad slutenvård ställts in på Akademiska sjukhuset. Myndigheten för samshällskydd och beredskap, MSB, har riktat skarp kritik mot regionen för att man inte haft bättre beredskap. 

Under onsdagen höll regionstyrelsen ett möte där man beslutade om att just ett beredskapslager ska byggas upp innehållande tillräcklig utrustning för att förhindra att en liknande situation uppstår i framtiden. 

Varför har det inte funnits lager tidigare? 

– Materialflödena har tidigare fungerat. Nu ska vi utreda saken och skapa mer robust hälso- sjukvård, säger Erik Weiman, (M), regionstyrelsens ordförande. 

Ni har fått kritik för att inte ha kontroll över leveransläget från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Hur kommenterar du den? 

– Jag har tagit del av kritiken och reagerar på att myndigheten kritiserar oss via media och inte talar med oss direkt. Vi har ett lager för katastrofmedicins beredskap. Ett lager som används vid svår olycka, exempelvis bussolyckan i Rasbo 2007. 

Varför finns inte ett lager idag?

– Vi ska utreda vilka bedömningar som har gjorts om att materialet skulle räcka. 

Akademiska sjukhuset kommer nu att samla in information från vårdförvaltningarna om behovet av material och därefter göra en bedömning. Sedan ska en budget tas fram. 

Enligt Apotekstjänst var hyllorna tommare än beräknat när de tog sig an uppdraget och beställningarna blev större än förväntat. Har ni bidragit till krisen?

– Vi kan inte friskriva oss från den, men nu ska vi utreda situationen och därefter kan vi se vad som är orsaken, säger Erik Weiman. 

Regiondirektören uppges också få i uppdrag att i nära dialog med regiondirektörerna i Region Dalarna, Region Sörmland, Region Västmanland och Region Örebro, utreda och klarlägga orsakerna och konsekvenserna med anledning av situationen med brist på sjukvårdsmaterial. Regionen skriver även att man behöver analysera krisberedskapsperspektivet  noggrant inför Region Uppsalas arbete med att förstärka det civila försvaret.

Erik Weiman (M), tillförordnad ordförande i regionstyrelsen som fattat beslutet om att bygga ett beredskapslager.
Erik Weiman (M), tillförordnad ordförande i regionstyrelsen som fattat beslutet om att bygga ett beredskapslager.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!