Inget av de inblandade partierna vill säga exakt hur långt man har kommit och vilka knäckfrågor som återstår att lösa. Men enligt uppgifter till UNT är huvudalternativet för de inblandade just nu att man ska landa i en koalition som ska styra Region Uppsala de kommande fyra åren.

– Jag tycker att vi har bra diskussioner och vi har kommit framåt i många svåra frågor. Sen vet vi inte förrän det är klart om vi kan komma överens om en koalition, säger regionrådet Malena Ranch (MP).

Hon säger att det än så länge är gott om tid.

– Vi jobbar på så fort vi kan, och det är angeläget att man så snart som möjligt antingen kan konstatera att vi inte kom hela vägen fram och i stället ha tid att pröva andra alternativ, eller att komma fram till att vi är eniga och börja jobba på riktigt.

Också Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna, är positiv till samtalen som nu förs.

– Det är en god stämning och konstruktiva samtal. Det är inte bara samtal som görs för att man måste. Det är ungefär som när man går på date och måste kolla om det finns intresse.

Inte heller han vill säga något konkret om vilka frågor som är uppe på bordet och hur långt man är från en uppgörelse.

– Jag kan bara säga att det vi har pratat om hittills har varit bra ur moderat synpunkt.

Kommer Miljöpartiet och Alliansen överens har koalitionen ändå inte majoritet. Totalt samlar konstellationen 35 av 71 mandat i regionfullmäktige. Ska partierna hålla sina löften om att inte öppna dörren för SD kan de heller inte styra via hoppande majoriteter. I stället förlitar man sig på att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte kommer att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna.