För åttonde året i rad arrangerades välbesökt julmarknad med stämningsfull konsert i kyrkan. Här är marknaden inramad i vacker miljö med kyrkan mitt i byn nära omgiven av församlingshem, skola, klockstapel, museum och sockenstuga. Till alla medverkandes förtjusning föll det lätt, vacker snö vid inledningen till marknadsdagen. Men den övergick så småningom i kyligt, ruggigt regn. Deltagarna inomhus i församlingshemmet var obekymrade av vädret men för försäljarna vid marknadsborden utomhus blev det en kall och blöt eftermiddag. En höjdpunkt under marknaden har under årens lopp varit den traditionsenliga julkonserten i kyrkan: i år med klasserna 8A och 8B från Uppsala musikklasser. Självklart fanns Funbobarn bland de sjungande eleverna. Många besökare kom till marknaden just för elevernas julsånger. I den välfyllda kyrkan leddes kören av Gunnel Haulin som också föredömligt presenterade de stycken som framfördes. Kristina Bergh har med make och dotter under många år besökt marknaden för att vara med om musikklassernas konsert. 

– Årets framförande var extra vackert. Jag gillade det varierande utbudet av sånger, både traditionella julsånger, psalmer och vackra Christmas Carols. Särskilt spännande var det att lyssna till nytolkningen av Bob Dylans sång ”Ring Them Bells”, säger Kristina Bergh.

Glädjande nog hittade många besökare till marknaden trots rusket. Liksom tidigare hade de flesta utställare lokal anknytning och en hel del närodlade produkter från Funbo med omnejd såldes. Granar och kransar från traktens skogar, korvar och skinn från lamm som betat på omgivningens ängar, julkärvar bundna med upplandshavre, stickat och sytt i den lokala syföreningen. Det fanns även möjlighet att bidra till svenska kyrkans julinsamling ”För alla flickors rätt till ett värdigt liv.” Bland marknadsstånden träffade jag underhållaren Jacke Sjödin som bor granne med kyrkbyn. Han har shoppat både matvaror och prylar.

Artikelbild

| Jacke Sjödin var själv med och arrangerade allra första julmarknaden.

– Den här marknaden knyter samman oss i bygden, menar Jacke Sjödin. 

Han var själv med bland initiativtagarna för åtta år sedan. 

– Konceptet med julkonsert i kyrkan samtidigt som marknaden pågår är mycket lyckat. Till det kommer den vackra miljön som lockat många besökare trots det trista vädret.