Risk för frosthalka under helgen

Kalla och fuktiga nätter skapar förutsättningarna för frosthalka under helgmornarna. Framförallt nära vattendrag och på broar.

Uppsala2019-11-02 09:00

Den som tidigt ska ut på vägarna under helgen bör ta det försiktigt, då de kalla och fuktiga nätterna medför halkrisk runt om i länet.

– Vi har haft rätt fuktig luft och mycket dis och dimma under natten, samtidigt som vägytorna legat på minussidan på många håll. Det har bildats frost och det kan definitivt bli halt på vägarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Under lördagsmorgonen skedde en halkolycka norr om Järlåsa, där en bil voltade ner i diket. På Storstockholms räddningscentral uppmanar man förare att ta väglaget i beaktande.

– Det är en vanlig påbörjan på den svenska vintern och borde inte komma som en chock. Som förare måste man ta ansvar för hur man kör på rådande väglag, säger ledningsoperatör Björn Johansson.

SMHI kommer inte utfärda någon halkvarning eftersom det inte handlar om plötslig ishalka och enligt Jon Jörpeland minskar halkrisken i takt med att det blir varmare under dagarna. Men även på söndagsmorgonen är det risk för lokal halka.

– Det är främst på vägsträckor nära vattendrag och broar över vatten. Vädret i sig är likartat i länet, men frostrisken är något högre på en bro än längs en skogsväg, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!