Utanför domkyrkan föll en marssnö som syntes oändlig men inne i kyrkan var det varmt och ombonat. Den 1 800 platser stora domkyrkan var i princip fullsatt. Talmannen Andreas Norlén och hustrun, Helena Norlén, satt bakom drottning Silvia. Runtomkring dem fanns internationella biskopar och gäster från en mängd olika samfund. Inte minst från de två vänkyrkorna i Zimbabwe och Polen, och från vänstiftet som ligger i Wales.

En procession av biskopar klädda i kåpor med olika färger och mönster – allt från diskreta vita med spets till färgsprakade grönt, rött och blått med guldbroderier eller mönster som skildrar religiösa händelser – satte sig i ring vid altaret. Väl där tog de av sig sina mitror, huvudbonaden som är en symbol för deras ämbete.

När det blev dags för Karin Johannesson att kliva fram till altarringen såg hon avspänd och glad ut i denna högtidliga stund. Hon svarade ja på de fyra frågorna som hon fick av ärkebiskop Antje Jackelén. Den första frågan löd: Vill du åta dig uppdraget att bli biskop?

Artikelbild

| Drottning Silvia var en av gästerna i domkyrkan.

Därefter blev hon påklädd en biskopskåpa med mitra och en kräkla, staven som är böjd som en herdestav och en symbol för biskopens uppdrag att leda hjorden. I och med biskopsvigningen efterträder Karin Johannesson Ragnar Persenius som tillträdde år 2000 som biskop.

Efter ceremonin fick hon rungande applåder och rop.

– Det känns helt fantastiskt att få så mycket uppmärksamhet av en hel kyrka med sång, musik och bön. Men jag känner mig lugn inombords. I går var jag på en middag med många av biskoparna och i dag fick jag känna mig som buren av dem i kyrkan, säger Karin Johannesson efter biskopsvigningen.

Hennes kåpa i beige och guld tillhörde en gång ärkebiskopen Olof Sundby.

Artikelbild

| De övriga biskoparna hjälps åt att klä på Karin Johannesson sin kåpa och mitra.

– Och lustigt nog, har både han och jag arbetat som präst i Värmland, så den kåpan passade mig perfekt. Förutom att den är lite omsydd i storleken förstås, säger hon och ler.

Vad ska bli roligast och viktigast i ditt nya jobb?

Artikelbild

| Det var vackra broderier på vissa biskopskåpor.

– Det roligaste ska bli att lära känna människorna i församlingarna. Och viktigast blir att inspirera och hålla både församlingarna och de teologiska samtalen levande, säger hon, som också gillar att hålla föredrag och utlovar en facebookgrupp med små korta filmer om andlig återhämtning.

Är det den största dagen i ditt liv?

Artikelbild

| Karin Johannesson svarade ja på fyra frågor när hon biskopsvigdes.

– Det är svårt att gradera. Även vardagar kan vara fyllda av små mirakel och bli stora dagar, säger Karin Johannesson.