SJ betalar skadestånd till rullstolsburne Peter Cederholm från Stockholm som inte fick hjälp att komma av tåget i Uppsala när han skulle på fest. SJ undviker därmed en diskrimineringsrättegång. Peter Cederholm gjorde en anmälan av händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu har kommit överens om en förlikning med SJ. Det innebär att Peter Cederholm får 80 000 kronor i ersättning.

Det hela inträffade i oktober. Peter Cederholm skulle till en kompis i Uppsala på fest. Han hade betald biljett och fått klartecken från SJ att han och hans assistent skulle få tillgång till handikappvagn och hjälp att komma av och på tåget. När han skulle resa fanns varken handikappvagn eller någon som kunde hjälpa honom ombord på plats. Tågvärden var inte utbildad i att hantera den handikapplift som fanns på perrongen. I stället fick en annan person rycka in strax innan tåget skulle gå.

Framme i Uppsala fanns ingen som kunde hantera rullstolsliften så Peter Cederholm kom inte av tåget. Han fick vända om åka hem till Stockholm igen och anmälde sedan SJ för att ha kränkt honom. Genom förlikningen slipper SJ en rättegång som skulle handlat om huruvida Peter Cederholm blivit diskriminerad av SJ eller inte.