Trots en lång vinter har våren spurtat på bra de senaste veckorna. Under valborgsfirandet i Uppsala kan man vänta sig okej väder, men kanske inte mer än så.

Valborg börjar småkyligt med temperaturer runt 2–5 grader vid klockan 08.

– Det ser samtidigt ut att bli rätt så klart väder på morgonen. Temperaturen kommer sedan att stiga lite vid mitten av dagen, säger Caroline Vahlberg, meterolog på SMHI.

Vid klockan 12 kan firare räkna med temperaturer på 10–13 grader. Den värmen håller sedan i sig en bit in på eftermiddagen.

– Molnigheten kommer sedan att öka succesivt under dagen, men det ser i alla fall ut att bli uppehållsväder. Molnen dämpar ju solen men det ser ut som att temperaturen kommer att hålla sig konstant. Det kanske inte är jätteskönt att sitta i en park en hel dag, säger Caroline Vahlberg.

– Tittar man sedan på vindarna så ser det ut att vara en nordostlig vind imorgon. Det kommer alltså vara lite småblåsigt, säger Caroline Vahlberg.

Framåt kvällen sjunker temperaturen något. Vid 20-tiden kommer det att vara 5–8 plusgrader.

– Sen under natten ser det ut som att temperaturen ligger runt fem grader, den kommer inte att sjunka så mycket. Under natten får vi in regn och det i sig gör att temperaturen inte sjunker så mycket.

Natten mot första maj drar alltså ett regnområde in söderifrån. Det passerar hela Uppland och drar bort någon gång under första maj, enligt prognosen.