Personer som fått sitt tredje avslag på sin asylansökan och väntar på beslut om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har inte rätt till bostad, vilket lett till att många blivit hemlösa.

UNT skrev om situationen för två av de ensamkommande i Uppsala, Ismail och Morteza, tidigare i veckan. Efter det har flera läsare hört av sig till UNT och undrat hur de kan hjälpa till.

Det bästa sättet är att ställa upp som fadderhem, tycker Sonja Angel, vägledare på Stadsmissionens projekt fadderhem.

LÄS MER: Ismail och Morteza sover i Uppsalas parker

– Vi söker fler fadderhem som är villiga att låta sig matchas ihop med en ungdom. Man får träffas och så kommer man överens om rutiner och regler tillsammans, säger Sonja Angel.

Ett fadderhem får tusen kronor i månaden för att upplåta en sängplats och praktiskt stöd från Stadsmissionen. Om maten ska ingå får man som fadderhem själv bestämma. Om man inte vill bli fadderhem har Sonja Angel tips på hur man ändå kan hjälpa till.

LÄS MER: Fakta: Den nya gymnasielagen

– Eftersom ungdomarna inte längre har gode män kvar så kan vuxennärvaro vara viktigt, att ställa upp och hjälpa med det praktiska som asylprocessen. Man kan också öppna upp sitt hem så att ungdomar kan duscha, tvätta kläder och kanske äta en måltid.

Hon uppger att mellan 20 och 40 ungdomar är i akut hemlöshet. Men på deras kölista står över 100 personer som tvingas hitta alternativa lösningar och flyttar runt.

Stadsmissionen har hittills rekryterat runt 140 fadderhem varav några har två, tre ungdomar men de flesta har en var. Projektet gör det möjligt för ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år att få bo kvar i Uppsala för att gå i skolan här. Projektet drivs med statliga pengar fram till december 2018.