– Det är bra att ha fräscha växter hemma. Det ger ett bättre intryck, säger Sofia Fredriksson som arbetar inredare på företaget Inredningskontoret i Uppsala.

Att alla rum i bostaden känns som att de hänger ihop är också viktigt enligt inredaren.

– Tänk dig att du skulle fotografera olika delar av hemmet. Om du märker att bilderna spretar åt lite olika håll kan det kännas lite oroligt.

Något som kan vara bra att göra är att plocka bort vissa saker man har hemma.

– Jag tänker alltid att man ska föreställa sig en tom bostad, och att man ska ställa in saker där inför en fotografering. Då är det många saker man har hemma som man inte skulle bemödat sig med att ställa dit, eftersom de inte tillför något till bilderna, säger Sofia Fredriksson.

Det kan vara alltifrån tekniksaker som stora högtalare, eller en toaborste i badrummet.

– Det är många praktiska saker man har hemma som inte gör det mer attraktivt. Det kan bara bra att tänka "tillför det här någonting rent utseendemässigt?".

Enligt Sofia Fredriksson kan det vara bra att ha en personlig stil, men se till att det inte känns för privat. Det kan då vara svårt att se förbi personen som bor i bostaden.

Vad finns det för trender just nu inom inredning?

– Just nu är det mycket naturmaterial, mycket blandat med till exempel trä och sten som är lite råare och obehandlat.

Färgmässigt är det ljusa färger som gäller.

– En kort sväng hade vi en lite mörkare trend med mörka väggar till exempel. Nu har det gått tillbaka till mer ljusa sandtoner. Om man vill sälja sin bostad är den ljusare och lättare stilen mer gångbar för försäljning, säger Sofia Fredriksson.