De som behöver nytt pass inför sommarsemestern måste boka en tid på polisstationerna i Uppsala, Enköping eller Bålsta.

En titt på polisens bokningssida visar att första lediga tiden på polishusets passexpedition i Uppsala är tisdag 10 juli. Varken i Enköping eller i Bålsta går det just nu att få en tid på grund av fullbokade tider.

Att komma runt passköerna om det är bråttom kan innebära lite extra restid. Men om man är beredd att åka till en annan ort där det är finns drop in-tider, kan man komma runt köerna. I Uppsalas närhet finns drop-in tider på polisstationerna i Tierp, Östhammar, Sollentuna och Norrtälje. Öppettiderna varierar och står på polisens hemsida.

I Tierp finns det drop-in tider för att ansöka om nytt pass, men inte tillräckligt för att möta efterfrågan enligt en insändare som publicerades i UNT.

Arlandapolisen utfärdar sista minuten-pass för 980 kronor. Ett provisoriskt pass utfärdas för en specifik resa och samtidigt återkallas ditt vanliga pass. På Arlanda finns det även bokningsbara tider för ordinarie pass – som kan hämtas ut på valfri polisstation. Nästa lediga tid är 25 april.

Men strötider kan dyka upp i sista minuten, påpekar Jale Poljarevius, polisområdeschef i Uppsala.

– Det kan dyka upp nya tider om vi har extrapersonal att sätta in vissa dagar. Systemet är rörligt, därför rekommenderar jag att man går in på hemsidan och letar tider kontinuerligt om man behöver ett nytt pass.

Annars är hans bästa tips att vara ute i god tid och planera.

– Man måste planera och kolla när passet går ut, det är ingen annan som ansvarar för att du har ett giltigt pass än du själv, säger Jale Poljarevius.